Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid. Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen!
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Als je lichaam 's nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij.
SLAPEN OP UW ZIJ
Het is belangrijk dat u vanaf uw nek tot het staartbeen in een zo rechte mogelijke lijn ligt; dus dat u de benen niet te ver optrekt in een foetushouding. Als u op uw zij slaapt, kunt u het beste kiezen voor een medium tot zacht matras zodat de heupen en schouders goed in het matras liggen.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Overigens geldt de volkswijsheid niet in elk land. Zo slapen Japanners nooit met het hoofd naar het noorden gericht, omdat in Japan elk lijk met zijn hoofd naar het noorden wordt opgeborgen. Vandaar dat je in vele Japanse hotels aan de zoldering een aanwijzing van de windstreken vindt.
Maar wat je misschien nog niet wist is dat ook je slaaphouding iets over je persoonlijkheid zegt. Jouw muziek- en kledingkeuze zijn vaak bewuste keuzes. Dit in tegenstelling tot de slaaphouding die je aanneemt, dat gebeurt vaak onbewust. Je slaappositie zou in dat geval dus iets kunnen zeggen over de ware jij.
Het is mogelijk om je slaaphouding te veranderen, maar dit is niet makkelijk. Je moet jezelf namelijk aanleren om anders te gaan liggen zodra je in bed stapt. Je kunt bijvoorbeeld voorkomen dat je op je buik draait door een kussen aan de andere kant van je bed te leggen, zodat je niet om kúnt rollen.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Het kwart van de ouderen die het meest zitten en liggen, hebben 83 procent meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van deze ouderen sneller af.
De buikslaper
Een gezellig persoon, die erg gevoelig is voor kritiek en graag de touwtjes in handen houdt. Soms maak je een nerveuze indruk en ben je snel op je teentjes getrapt. De slaaphouding op de buik is veruit de slechtste houding voor het lichaam.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Heel wat mensen slapen op hun buik omdat ze een harde of oncomfortabele matras hebben. In zijlig krijgt uw heup of schouder meer druk, waardoor u automatisch meer naar de buikpositie draait. Als u een nieuwe matras overweegt, kunt u dus best een exemplaar kiezen met een zachtere heup- en schouderzone.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Lepeltje-lepeltje liggen is een knuffelhouding waarbij twee mensen op hun zij achter elkaar liggen. Deze houding is erg populair is en vooral erg fijn als je de 'kleine lepel' bent. Het zorgt voor een veilig en verbonden gevoel. Voor mannen die vaak de 'grote lepel' zijn, ligt het soms wat minder ontspannen.
Een grote spiegel op je slaapkamer is ongunstig voor een goede nachtrust. In de Feng Shui, en ook in de radiësthesie wordt als regel gegeven dat het zéér ongunstig is om een spiegel op de slaapkamer te hebben. Een grote spiegel verstoort de slaap. En dat is uiteindelijk slecht voor je gezondheid.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Het bed moet met het hoofdeinde tegen een muur staan en de zijkanten van het bed moeten vrij zijn. Je kunt je bed beter niet onder een raam zetten of onder een schuin of balkenplafond. Ook kun je beter geen kastjes of planken boven het bed hangen of spullen onder je bed bewaren.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.