"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben.Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Als je wilt dat iemand je ergens voor vergeeft, dan kun je het niet forceren door te gaan discussiëren. Met andere woorden, heb je je excuses aangeboden, laat het dan even voor wat het is. Je gaat hem niet overtuigen door de bepleiten dat je er recht op hebt. Verras hem met iets waar hij dol op is.
4) Het brengt de aandacht terug naar jou
Daarmee doe je jezelf nog steeds tekort. Je geeft jezelf daarmee niet wat je nodig hebt. Als je vergeven hebt, dan is er automatisch minder aandacht, of andere aandacht, voor de situatie of de dader. Waardoor je meer aandacht over hebt om op jezelf te kunnen richten.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Gemiddeld, onder begeleiding, duurt het zo´n 2 jaar voordat het vreemdgaan een beetje is verwerkt. Dit zijn gemiddelde: het kan jaren duren eer de huwelijkspartners over de ergste schok heen zijn!
Is er na overspel nog hoop voor een relatie? Ja, zegt relatietherapeut Esther Perel volmondig. Ze behandelde duizenden stellen die ontrouw meemaakten en ontdekte wat beide partners kunnen doen om toch samen verder te gaan.
Het antwoord op de vraag 'Kunnen vreemdgangers veranderen? ' is dus: ja, ze kunnen veranderen als zij de onderliggende problemen die zij hebben met hun partner, effectief oplossen.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Wanneer iemand heel ernstig is pijn gedaan is vergeving is helaas niet altijd mogelijk. Tijd heelt veel wonden, maar soms kost iets te veel tijd. Het gaat er dus niet om dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Vergeven vermindert stress
Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid.
Vergeven en vergeten
Vanuit het geloof is het volgens Aerssens een opdracht om elkaar te vergeven. “Petrus vroeg aan Jezus: 'Hoe vaak moeten we vergeven? Moeten we zeven keer vergeven? ' Jezus zegt dan: 'Nee, zeventig maal zeven keer.
Er bestaat een verschil tussen verzoening en vergeving. Verzoening is wederkerig, vergeving kan eenzijdig zijn. Jezus vraagt dat wij elkaar van harte vergeving schenken. Overwin het kwade door de ander vergevend tegemoet te treden.
Vreemdgaan is vernietigend
Het verwerpt wie je bent en de rol waarin je speelt. Het stuurt jou de boodschap dat je niet goed genoeg bent. Vreemdgaan is een totale afwijzing. Het vreemdgaan verwerpt helaas het leven dat je deelde en de dromen die je deelde.
De meeste mensen die vreemdgaan zitten met schuldgevoelens. Vooral naar de eigen partner, maar ook naar kinderen, vrienden en de partner van de ander. Een interessante zienswijze vind ik dat als je vreemdgaat (ook al weet je partner het niet), je de ander er toch al mee kwetst.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.
Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis. Ontzettend pijnlijk, maar helpend om verder te komen.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
'Er is sprake van emotionele ontrouw als je liever bij die ander bent dan bij je partner. Als je geneigd bent te vergelijken, en je geliefde er bekaaid vanaf komt. Maar ook als de balans scheef is: je brengt meer en meer vrije tijd door met die ander en vraagt je steeds af wat hij of zij van iets vindt.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy.