Verlegenheid, je ongemakkelijk voelen of een sociale angststoornis (SAD) kunnen het moeilijk maken om te socializen. Toch is mensen te ontmoeten de enige manier om vrienden te vinden, en om dat te kunnen doen, moet je manieren vinden om je verlegenheid of sociale angst onder controle te houden.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.
Minder meedoen in de samenleving
Eenzaamheid kan ertoe leiden dat je je terugtrekt. Omdat je weinig sociale contacten hebt, denk je dat anderen je niet leuk vinden. Waardoor je sociale gelegenheden uit de weg gaat. Of je weet niet wie je kan vragen om samen iets te ondernemen.
Al deze factoren spelen een rol bij het omgaan met het hebben van geen vrienden. Weet dat het heel normaal is om geen vrienden te hebben. Het is niet raar en het is zelfs gangbaar: 1 op de 5 mensen heeft geen goede vrienden.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder je wordt, hoe minder vriendschappen je overhoudt. Er ontstaan nieuwe, maar er sneuvelen er meer dan erbij komen.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Een praatje, samen sporten, erop uit: NLvoorelkaar.nl is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Je kunt hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Als je bijvoorbeeld gezelschap of een extra handje kan gebruiken.
Je hebt geen vrienden (meer) of je hebt geen volwassen vrienden. Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.
Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
De bevindingen laten zien dat de meeste mensen (96 procent) regelmatig, dat wil zeggen minstens wekelijks, contact hebben met vrienden, familie of buren. Ruim de helft heeft elke dag contact met anderen, en dat gebeurt meer met appen of chatten dan met een persoonlijk contact.
Hoeveel vrienden heeft een mens nodig? Het menselijk brein is in staat om 150 sociale relaties aan te gaan, volgens onderzoek van de Britse evolutiepsycholoog Robin Dunbar.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Een vriendschap wordt geboren uit de klik die er is.
Het gaat om het gevoel dat er tussen twee mensen is. Het is dan ook niet iets waar je de vinger op kunt leggen, je voelt het of je voelt het niet. Het komt namelijk ook voor dat mensen elkaars tegenpolen zijn maar toch die beroemde klik met elkaar hebben.
Onder emotionele eenzaamheid wordt verstaan het gemis van een intieme (levens) partner, iemand met wie de diepste emotionele banden mogelijk zijn. Eigenlijk is er maar één soort eenzaamheid, maar door verschillende 'soorten' eenzaamheid te beschrijven, beschrijven we eigenlijk de onvervulde behoefte.
De 4 redenen waarom je geen vriendin hebt. Reden 1: Je gelooft diep van binnen dat je liefde niet waard bent. Reden 2: Je wilt te graag een vriendin. Reden 3: Je neemt geen leiding.
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak ook niet. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.