De Loopeend is een gedomesticeerde soort en zal dus niet op trek gaan. Daarnaast kan deze eend nauwelijks vliegen. Zolang ze beschutting tot hun beschikbaarheid hebben, heeft de Loopeend geen extra aandacht nodig als het weer kouder en natter wordt.
Kenmerkend is onder meer dat ze niet vliegen maar hoog opgericht rondlopen, ze kunnen wel kortstondig een meter hoog fladderen. De Indische loopeend kan wel enorm snel rennen vandaar dat ze in de Engelse taal Indian runnerduck genoemd worden. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst.
Als ze voldoende voer hebben en soortgenoten, zijn ze gelukkig. Ze vliegen wel voor de lol maar hoeven niet zonodig kilometers ver te vliegen als ze alles wat ze nodig hebben dichtbij kunnen vinden.
Grootte: lengte: tot 50 cm voor de vrouwen en tot 66 cm voor de mannen. Leeftijd:8-10 jaar. Gewicht: Man: 1,75 tot 2,25 kg. Vrouw: 1,5 tot 2,0 kg.
Heeft een loopeend (zwem)water nodig? Hoewel loopeenden niet per se zwemwater nodig hebben (maar het wel heel fijn vinden, ook met een klein vijvertje zijn ze in hun nopjes!), hebben ze wel doorlopend vers water nodig om zich te kunnen wassen.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Eenden houden kan bijzonder lonend zijn. Ze leggen niet alleen heerlijke eieren maar zijn ook makkelijker te houden dan kippen. De aylesbury-eend, de campbell-eend en indische loopeend zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor de beginnende eendenhouder omdat deze soorten niet zullen wegvliegen.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Loopeenden zijn niet veeleisend, ze zijn intelligent en je kunt ze veel leren. Ze blijven vaak dicht bij elkaar, waardoor je ze zelfs zou kunnen hoeden. Het ras is afkomstig uit Zuidoost-Azië waarbij onze voormalige kolonie Nederlands Indië een belangrijke rol speelde.
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
Het hangt van het soort eend af of er op land of in het water wordt gepaard. De mannetjes kunnen redelijk agressief zijn in deze tijd, vooral tegen elkaar. Wil je eenden in een ren houden dan moet er van tevoren al bedacht zijn dat er in de paartijd voldoende ruimte en beschutting is.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Konijnen en eendjes gaan prima samen. De enige overlast die ik heb is dat eenden graag hun snavels schoonmaken in drinkbakken, nadat ze eerst in de grond hebben zitten wroeten en daar dus een bende van maken. Ook zijn ze sneller en slimmer dan mij en de kippen wat eten betreft.
Indien je een gedeelte van je tuin wilt afschermen van de Indische loopeenden voldoet een hek van 50 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat hoewel zij hier niet uit kunnen ándere dieren er wél in kunnen springen of vliegen.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Eenden slapen op het water. De watervogels houden meestal een oog open, om koers te houden en de omgeving in de gaten te houden.
Ze groeien echt ongeloofelijk sne, 1/3 gewichtstoename per 48 uur op dit moment. De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water.
Loopeenden. Indische loopeenden voeden zich hoofdzakelijk met insecten en weekdieren, zoals wormen, mieren, vliegen, muggen en slakken. In planten zijn ze minder geïnteresseerd, waardoor ze gemakkelijk in een tuin vrij kunnen loslopen. Het zijn excellente slakkenbestrijders.