Een kat jaagt in zijn eentje op kleine zoogdieren, bijvoorbeeld muizen. Of op vogels of andere dieren, afhankelijk van het prooidieraanbod. Ook huiskatten die door ons worden gevoerd, jagen. Een hongerige kat vangt en doodt wel meer prooien en kan ook op grotere, gevaarlijker prooien gaan jagen.
Bestaat er een risico op gezondheidsproblemen? Het kan zijn dat je kat ziek wordt als ze een muis heeft opgegeten. Volgens het Animal Medical Center kunnen muizen geïnfecteerd zijn met spoelwormen die ze aan je kat kunnen doorgeven.
Katten brengen een dode vogel of muis
Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen. Omdat de kat zoveel van ons houdt dat ze ons cadeautjes wil geven, is het mee naar huis nemen van de prooi een goede theorie, maar wel gebaseerd op mensen.
Katten zijn prima gegevensleveranciers. Volgens gegevens van de Zoogdiervereniging worden in Nederland regelmatig bosmuizen, huisspitsmuizen en rosse woelmuizen gevangen. Daarnaast wagen enkele katten zich aan groter spul: bruine rat, mol en woelrat. Tenslotte zijn er nog de katten die met vleermuizen thuis komen.
Wanneer ze een prooi gevangen heeft, neemt ze deze mee naar haar kittens om vervolgens ook hen te leren jagen achter hun eigen voedsel. De reden waarom jouw kat soms haar prooi mee naar binnen neemt is omdat ze dit ziet als haar eigen vaste kroost.
Muizen ruiken katten en weten: waar een kat is, is onheil. Daarom zullen ze je huis liever mijden.
Muizen, vogeltjes en soms zelfs kleine konijntjes, voor een kat een onweerstaanbare prooien! Dit gedrag zit in de genen van het dier. Het is aangeboren jachtinstinct en is dus bij iedere kat terug te zien. Maar naast het jagen is ook het meebrengen van dieren onderdeel van dit instinct.
Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis. Katten zien de beestjes als een speeltje of als een lekkere snack.
De meeste katten kunnen jagen omdat hun moeder levende muizen meenam naar haar kittens om hen zo het jagen te leren. Maar wordt jouw kat pas actief als je haar voer neerzet? Dan wordt het tijd om je kat te leren hoe ze muizen kan vangen! Zeker als je in een stad woont, is deze vaardigheid erg handig.
De gemiddelde kat moet 8 tot 10 muizen vangen om in zijn of haar voedingsbehoefte te voorzien. Het vangen van muizen en andere dieren voorziet niet alleen in de voedingsbehoefte van de kat, maar ook in de jachtbehoefte.
De kat slaat zijn prooi niet, maar grijpt het met een snelle beweging van zijn met klauwen bewapende poten. Kleine prooidieren worden direct met de tanden vastgepakt – meestal zet de kat het dier nog met een extra poot vast. Het komt ook voor dat katten hun buit weer laten gaan om er nog eens op te kunnen jagen.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Kat of poes tegen muizen
De geur van een kat is hierbij belangrijk. Een kat vangt gemakkelijk een muis en de muizen weten dan ook al snel dat er een kat in huis woont. Heeft u echter al een ernstige plaag en dan komt de kat pas in huis, kan het even duren voor de muizen zich laten verjagen.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Kan een muis over je heen rennen als je slaapt? Veel mesen zijn bang dat muizen 's nachts in bed zullen komen als je ligt te slapen. Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Ze janken mogelijk om je aandacht te vestigen op een gevangen prooi of wanneer ze op zoek zijn naar een partner om mee te paren. Gecastreerde of gesteriliseerde katten zullen dus minder janken. Bij hen wijst het janken eerder op een noodsignaal.
Zorg er dan voor dat de kat niet hongerig is en houd hem binnen als het schemerig wordt. Dan zijn zijn prooien het actiefste. Daarnaast kan je met spelen binnenhuis de jacht behoefte proberen te verminderen. Jagen op Kattenveertjes, muizen of samen spelen met een speelhengel!
Katten die hun prooi niet opeten, maar keurig voor je neerleggen op de deurmat doen dit hoogstwaarschijnlijk omdat het terugkeren naar het hart van het territorium een aangeboren instinct is.
Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Ongeveer een kwart hiervan is vogel. Naast de huiskatten lopen ook tussen de 150.000 en 1,2 miljoen verwilderde katten rond in de natuur. Jaarlijks is de kat in Nederland verantwoordelijk voor honderden miljoenen dode dieren.
Katten jagen en doden niet alleen ratten, maar de geur van katten zal helpen knaagdieren te overtuigen om er geen thuis te maken.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
"Er zitten veel interessante geuren aan. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit. Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek."
Ook sommige katten zijn uitstekende mollenvangers. Gebruik nooit zelf gif om een mol te doden. Hoewel het niet zo diervriendelijk is kun je eventueel wel een mollenvanger plaatsen om ze in de val te lokken.
Katten die buiten lopen, jagen op dieren zoals vogels en muizen en brengen dat vaak mee naar huis. Het is zonde om met deze informatie niets te doen, de Zoogdiervereniging kan uw hulp gebruiken! Door te melden wat uw kat thuis heeft gebracht, helpt u om de verspreiding van kleine zoogdieren in kaart te brengen.