Witgouden Sieraden zijn vaak duurder in aankoop dan die van geel goud omdat er een extra arbeid stap nodig is in de productie. Dit betekent echter niet dat sieraden van witgoud meer waard zijn dan die van geel goud; de hoeveelheid zuiver goud die in het gouden sieraad verwerkt zit is immers hetzelfde.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Waarde van wit goud t.o.v. geel goud
Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud. Of het nou geel of wit is, de waarde van 14 karaat veranderd dus niet.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, hoe duurder het sieraad is. Over het algemeen is een sieraad van 8 karaat goedkoper dan een sieraad van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs.
Tussen 1973 en 1980 steeg de goudprijs van zo'n $ 100 naar ruim $ 800 per troy ounce. In de 20 jaren daarna daalde goud en bewoog het voornamelijk zijwaarts zo rond de $ 400. Vanaf 2000 begon de goudprijs weer te stijgen en in 2020 bereikte het glanzende metaal een hoogtepunt van $ 2.074.
Wil je klassieke gladde trouwringen van 14 karaat geelgoud, reken dan op een prijs vanaf € 880,- per paar. Je hebt dan een set zeer duurzame trouwringen in een mooie uitvoering met veel draagcomfort. Wil je uniek design, veel grote briljanten of ringen in 18 karaat goud of platina, dan stijgt de prijs natuurlijk.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Begint je witgouden ring geel te worden? Dan is dat een teken dat het rodiumlaagje een beetje is afgesleten. Een perfect normaal fenomeen, dat meestal na enkele jaren optreedt en makkelijk op te lossen valt. Een witgouden ring kun je namelijk gewoon opnieuw laten rodineren.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en rosegouden sieraden zie je geen kleurverschil tussen de verschillende gehaltes.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Een gold plated sieraad wordt altijd gemaakt van een basismateriaal zoals sterling zilver of brass met daarover een laagje goud. Alle ringen van Josephina Jewelry zijn gemaakt van gold plated brass. Als je zeker wilt zijn dan je sieraad nooit verkleurt kun je het beste massief gouden sieraden kopen.
Wat is duurder zilver of witgoud? Witgoud is duurder dan zilver. Witgoud is namelijk een legering tussen goud en palladium (vroeger nikkel). Over het algemeen is de goudprijs altijd hoger als de zilverprijs.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Witgoud is meer zilver van kleur dan wit. Vandaar dat er vaak veel verwarring is van welk materiaal iets gemaakt is. Witgoud bestaat meestal uit een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Vroeger werd veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium.
Goudgehalte stempels en merktekens.
Zo heeft 14 karaat goud een goudgehalte van minimaal 58,5% en wordt dan aangeduid met de stempel 585. 18 karaat goud heeft een minimaal goudgehalte van 75% en wordt aangeduid met 750. Goud is van orgine een zacht metaal.
14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het 'geelgoud'. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt.
De prijs van palladium is de afgelopen maanden hard gestegen en ging deze week zelfs de goudprijs voorbij. Op woensdag werd een recordbedrag van €1.095 betaald voor een troy ounce palladium, een paar euro meer dan de prijs van goud op dat moment.