Op Wikipedia staat bijvoorbeeld enorm veel informatie over uiteenlopende onderwerpen, maar omdat het een open-source software is en iedereen de content kan aanpassen, wordt deze bron niet als betrouwbaar beschouwd.
Kan ik Wikipedia als wetenschappelijke bron gebruiken? wordt niet gemaakt door wetenschappers.Iedereen kan er aan bijdragen. Hierdoor verschilt de kwaliteit van de artikelen.
Wikipedia-artikelen moeten gebaseerd worden op bronnen die gepubliceerd zijn door onafhankelijke uitgevers met een goede reputatie voor nauwkeurigheid en het controleren van feiten. Een artikel moet altijd neutraal samengesteld zijn en hoort dus "de literatuur" te volgen.
Geen enkele bron is 100% betrouwbaar. Maar Wikipedia wordt wel gezien als één van de meest betrouwbare encyclopedieën. Jaren geleden werd de vergelijking gemaakt met de gerenommeerde Encyclopædia Britannica . Bleek dat er duidelijk minder fouten waren op Wikipedia.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Sommige bronnen worden door andere onderzoekers, redacteurs of experts nagekeken.Die kunnen onjuistheden uit de tekst halen en onvolledigheden aanvullen. Zo'n tekst is dan ook betrouwbaarder dan een tekst die niet wordt gecontroleerd.
Een bron moet bij voorkeur actueel zijn en dus niet te lang geleden zijn verschenen. Dat kun je aan de bronvermelding zien. Een bron die zo volledig mogelijk informatie geeft, is betrouwbaarder dan een bron die dat niet doet. Dat geldt ook voor een bron die informatie juist en controleerbaar aanbiedt.
Wikipedia werd in 2001 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, samen met zijn medewerker Larry Sanger. In 2003 droeg Wales zijn rechten op de naam Wikipedia, de website zelf en de servers waarop deze draaide over aan de Wikimedia Foundation.
Schrijven over jezelf wordt sterk afgeraden. Zulke teksten worden zeer kritisch bekeken en lopen een grote kans verwijderd te worden. Bedenk dat je zelf meestal niet de juiste persoon bent om je eigen relevantie te beoordelen en dat Wikipedia geen platform is om jezelf te presenteren.
Om naar Wikipedia te verwijzen, zet je de auteur(s) (Wikipedia-bijdragers) van het artikel aan het begin van de bronvermelding. Hierbij wordt regulier hoofdlettergebruik toegepast. Daarna volgen de bewerkingsdatum, de titel van het artikel (schuingedrukt), de naam van de website (Wikipedia) en de URL.
Wikipedia is niet primair bedoeld als site voor nieuwsberichten; daarvoor is er binnen de sites van Wikimedia Wikinieuws. Er is wel een Portaal:In het nieuws, met behulp waarvan een paar noemenswaardige nieuwsfeiten op de hoofdpagina worden uitgelicht.
De geschiedenis van Wikipedia begon met de oprichting van Wikipedia als onafhankelijk project op 15 januari 2001.
Inderdaad mag iedereen Wikipedia-pagina's bewerken. Daarvoor is geen vraag om toestemming nodig. Maar er zijn wel regels en afspraken waaraan iedereen zich moet houden. Wanneer er onenigheid bestaat over de inhoud van een artikel moet men bijvoorbeeld goede bronnen erbij halen.
Je bronnen moeten geschreven zijn door onpartijdige, professionele experts, en niet door personen of instellingen met een commercieel belang. Betrouwbaarheid internetartikelen Bronnen op internet kunnen handig zijn voor je scriptie, maar probeer je onderzoek vooral te baseren op andere, meer wetenschappelijke bronnen.
Tertiaire en quartaire bronnen
Deze bronnen zijn gericht op samenvatting en verbreding van het onderwerp en het aanbrengen van overzicht en context. Ook informatiekanalen zoals Wikipedia vallen in deze categorie.
Zij vraagt een paar euro 'om ervoor te zorgen dat Wikipedia onafhankelijk en advertentievrij kan blijven groeien'. Zonder donaties kan Wikimedia niet bestaan, maar noodlijdend is de stichting zeker niet.
Wikipedia verdiend geld door middel van donaties en grote sponsoren zoals Apple en Google. Door continue innovatie wordt de website steeds gebruiksvriendelijker en wordt de kwaliteit van artikelen steeds beter. Kortom, Wikipedia is een voorbeeld van een succesvolle innovatie.
Een account verwijderen van Wikipedia is niet mogelijk. De MediaWiki-software biedt deze optie niet voor beheerders, onder meer omdat alle bijdragen aan een pagina op de encyclopedie te herleiden moeten zijn naar een gebruikersnaam of IP-adres.
Momenteel zijn er op de Nederlandstalige Wikipedia 2.131.912 artikelen. Om mee te helpen ze te schrijven, te corrigeren en uit te breiden is geen toestemming van Wikipedia vereist. Eenieder kan onmiddellijk aan de slag!Dat kan door eerst een zelf gekozen bewerkersnaam aan te maken, of door meteen te beginnen.
Wikipedia. Bij Wikipedia werk je zo in feite samen met iedereen die iets bijdraagt aan deze vrije encyclopedie. Het idee erachter is dat iedereen zijn/haar kennis met iedereen kan delen!
Voor de betrouwbaarheid is de mate van wetenschappelijkheid van je bronnen bepalend maar ook of je geen toevallige fouten maakt tijdens het zoeken, en het waarderen en het combineren van de bevindingen uit de relevante en gewaardeerde literatuur.
Oude literatuur kan achterhaald zijn, daarom mag je geen bronnen ouder dan vijf jaar gebruiken.
betrouwbaar = betrouwbaar bijv. naamw. Uitspraak: [bəˈtrɑubar] wie of wat je kunt vertrouwen Voorbeelden: `betrouwbare informatie`, `een betrouwbaar uiterlijk`, `betrouwbaar overkomen`Synoniem: bonafi...