Werknemers in de gezondheidszorg vinden hun werk zwaar, omdat ze vaak fysieke kracht moeten gebruiken en in een ongemakkelijke houding moeten werken. Dat doen ze bijvoorbeeld als ze een patiënt moeten tillen. Verpleegkundigen vinden hun baan ook emotioneel zwaar.
De verzorging staat op de tweede plaats van lichamelijk belastende beroepen, direct na de bouw. Van de verzorgenden geeft 71 procent aan regelmatig lichamelijk zwaar werk te moeten verrichten, meldt het CBS.
Maar liefst 85 procent van de mensen die in de zorg werken, kampt met fysieke problemen. Daarnaast zorgt de psychosociale belasting ervoor dat 62% van de zorgmedewerkers ervaart dat hun privéleven onder het werk lijdt.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen. Deze top zeven is gebaseerd op cijfers van het CBS.
Medewerkers vertrekken voor een aanzienlijke deel omdat ze eenvoudigweg niet voldoende tijd krijgen om het werk dat er van hen verwacht wordt te doen. Daarom is er nauwelijks ruimte om iets extra's te doen voor cliënten of collega's. Verder is het werk soms fysiek of mentaal te zwaar.
Volgens de normen werk- en rusttijden (1 april 2007) uit de arbeidstijdenwet, mag een reeks diensten van maximaal 7 dagen achtereenvolgens gewerkt worden. Hier mag bij CAO van afgeweken worden tot maximaal 8 dagen. Dat is onafhankelijk van de grootte van het contract.
Oorzaken personeelstekort in de zorg
Dit komt onder andere door de hoge werkdruk. Door het tekort aan zorgpersoneel komt er veel werk te liggen op de schouders van de huidige zorgprofessionals. Deze hoge werkdruk kan leiden tot ziekteverzuim, een andere oorzaak van het personeelstekort in de zorg.
Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.
Vanaf vandaag, 1 september, kunnen verpleegkundigen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in 'zwaar werk functies' met 45 dienstjaren eerder stoppen met werken. Dit werd eind augustus vastgelegd in de nieuwe cao VVT. Volgens de vakbonden is de animo voor deze regeling groot.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Om het vak aanlokkelijk te houden zou er meer personeel moeten zijn en meer gelijkwaardigheid en waardering. Ook minder werkdruk en minder administratieve taken en regels maken het werken in de zorg aantrekkelijker. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder deelnemers aan het Panel Verpleging & Verzorging.
In 2020 werkten er 1,4 miljoen mensen in de zorg. Dat betekent 1 op de 7 werkenden. In 2040 zullen er volgens berekeningen van de Sociaal Economische Raad (SER) meer dan 2 miljoen mensen nodig zijn in de zorg. Dat is dan 1 op de 4 werkenden!
Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis zijn bijvoorbeeld zorgverleners in de huisartsenzorg, wijkverpleging, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen, ambulancezorg en geestelijke gezondheidszorg ( GGZ geestelijke gezondheidszorg ( ...
Verpleegkundigen hebben samen met hun verzorgende collega's het zwaarste beroep in Nederland. Dit blijkt uit trendonderzoek over 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). weer tijdsdruk en meerdere hoeveelheden werk als gevolg heeft.
De uitkering van €1.847,- is wettelijk het maximale bedrag dat je per maand kunt ontvangen en vergelijkbaar met een AOW-uitkering voor een alleenstaande. Het is een gelijk bedrag per maand, zonder vakantiegeld of eindejaarsuitkering. Het is niet mogelijk om een hoger bedrag per maand af te spreken.
In veel pensioenregelingen kunt u al voordat u de standaard pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stoppen met werken. Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Begin 2017 was al vastgelegd dat de pensioenrichtleeftijd in 2018 zou stijgen naar 68 jaar. PFZW heeft de verhoging naar 68 jaar vanaf 1 januari 2018 overgenomen in de pensioenregeling. Dit betekent dat PFZW bij pensioen opgebouwd vanaf 2018 rekenkundig ervan uitgaat dat het pensioen ingaat op 68 jaar.
Pensioen dat u straks krijgt
Stel, u bouwt gedurende uw hele werkzame leven (zo'n 40 jaar) elk jaar 1,65% van uw pensioengrondslag aan pensioen op. Dan krijgt u als u met pensioen gaat een uitkering van 40 x 1,65% = 66% van uw gemiddelde pensioengrondslag.
Aan de andere kant van het spectrum – de meest relaxte jobs – staan beroepen als universiteitsprofessor, kleermaker, juwelier, audioloog, kapper en bibliothecaris.
Problemen in de zorg Op dit moment zijn er in ons land grote problemen in de zorg: een tekort aan huisartsen, verpleegkundigen, tandartsen; te lange wachtlijsten voor operaties, voor thuiszorg… Eigenlijk teveel problemen, zeker voor een ver ontwikkeld en goed welvarend land als Nederland.
Hoge uitstroom
In het eerste kwartaal van 2019 verlieten 113.000 werknemers de sector Zorg & Welzijn, schreef de commissie. Van die 113.000 werknemers koos 40%, dus ruim 45.000, voor een baan buiten zorg en welzijn.
Eén verzorgende die in de nacht verantwoordelijk is voor vijftig bewoners, twee verzorgenden overdag op dertig bewoners… regelmatig spreken zowel verzorgenden ig als cliënten en familieleden hun zorgen uit over de minimale bezetting in verpleeghuizen, en de stress en het verantwoordelijkheidsgevoel dat dit met zich ...