"Water is niet gratis. Water kost geld; voor consumenten en dus ook voor een horecaondernemer. Daarnaast betaalt hij niet alleen het waterleidingbedrijf, maar ook de huur van het pand, de schoonmaker, de bediening en de afwas."
De kosten voor schoonmaak, huur van het gebouw, elektra en personeel blijven gewoon bestaan. Of een ober nu een glas kraanwater of een glas bier serveert, de kosten van de medewerkers moeten gewoon betaald worden.
Het antwoord: Restaurants en andere horecagelegenheden zijn, wettelijk gezien, niet verplicht, indien kraanwater wordt besteld, om kraanwater te leveren. Er is geen wettelijke basis dat een restaurantbezoeker dat bij een horeca-exploitant zou kunnen afdwingen.
Een karaf kraanwater van een liter kost een euro, die overgemaakt wordt aan het goede doel. Het restaurant is niet van plan de prijs omhoog te gooien. "Er staat ook fleswater op de kaart voor 5,75 euro, maar dit is een aardigheidje.
Water lijkt misschien gratis uit de kraan te stromen, maar dat is niet zo. Maar je hoeft je geen zorgen te maken hoor. Nederlands kraanwater is namelijk hartstikke goedkoop. Voor duizend glazen betaal je in Nederland ongeveer dertig cent.
Daar is een wet aangenomen die het serveren van kraanwater in de horeca verplicht. Het gratis geven van een glas water is een manier om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen, is de opvatting.
Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid stelt in haar 'Hygiënerichtlijn voor evenementen' (2014) dat er voldoende gratis drinkwater moet zijn bij: dance-events, evenementen waar deelnemers hoge inspanningen leveren (sportevenementen), evenementen waar de temperatuur boven de 25° Celsius is.
In een Frans restaurant heb je recht op een gratis kraanwater. Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het 'couvert' in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood ...
Een flesje spa blauw kost al snel 2 euro. In sommige restaurants moet je zelfs persé spa blauw bestellen als je om water vraagt. Stel dat kraanwater in alle horeacagelegenheden op de kaart komt te staan: hoeveel willen we dan betalen?
Water bij koffie
Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Wat is er wettelijk verplicht? U bent als werkgever verplicht om drinkbaar water te voorzien met drinkbekertjes op makkelijk toegankelijke plaatsen. Dit mag kraantjeswater zijn tenzij de zuiverheid niet kan gegarandeerd worden, door bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden.
Schukkink vertelt maandag tijdens een workshop op de Horecava dat de gemiddelde prijs voor een kopje thee in de horeca 2,20 euro is. De gemiddelde prijs voor een theezakje is 0,05 eurocent.
Kostprijs per kopje koffie. Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Het gratis drinkwater zorgt ervoor dat je niet genoodzaakt bent om (dure) flessen water op het terras te bestellen om de dorst te lessen. Het leidingwater in Parijs is gewoon drinkbaar, net als Nederland.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Klagen over 6 euro
De resterende 4,5 euro is volgens de organisatie “een normale festivalprijs.” Die ligt inderdaad niet hoger dan de flesjes mineraalwater die festivals als Pinkpop verkopen naast de gratis waterpunten. PvdA-fracties in verschillende gemeenten vinden die prijs te hoog.
Erg praktisch om water bij je te kunnen dragen en toch je handen vrij te hebben, navulbaar, en het is ook nog eens een leuk souvenir. Deze waterzakjes kosten 1,5 consumptiemunt en zijn verkrijgbaar bij de WML-stands.
Drink altijd genoeg water, want je hebt liefst 1,5 liter per dag nodig. En in een festivalsituatie, waar je danst, zweet en alcohol drinkt, mag je nog veel méér water drinken als je in topvorm wilt blijven! Dus: geniet van de festivals... met SPA®!
Eind(v)Oordeel goedkoopste kopje koffie
Ook pure bonenkoffie kan goedkoop zijn, namelijk 4 cent per kopje. Kiest u liever voor pads of capsules? Dan is Senseo in veel gevallen het voordeligst van de pads. Bij Dolce Gusto en Nespresso zijn de prijzen vergelijkbaar voor capsules.
Buiten de deur betaal je niet alleen voor de koffie
Je betaalt hier tenslotte niet alleen voor de koffie, maar ook voor de ervaring en de service. Een ondernemer maakt aardig wat kosten om jou iedere dag in dat leuke tentje je koffie te laten serveren door een aardige medewerker.
Voor 4,50 euro heb je een glas met het populaire oranje goedje in handen. Bij Il Bacaro worden er per week bijna 500 glazen van verkocht.
Het economisch bureau van ING ging voor dit jaar eerst nog uit van een prijsstijging van 2,5 tot 3 procent in de horeca vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere energieprijzen. "Maar dat gaat flink hoger uitvallen, aangezien horecaondernemers ook te maken hebben met stijgende prijzen van bepaalde grondstoffen.
Pilsje op terras kost gemiddeld 3 euro: 'Maar de glimlach blijft gratis' Foto: Novum RegioFoto. Om maar met de deur in huis te vallen: het pilsje op terras en in het café is inderdaad duurder geworden. Gemiddeld is een glas bier van 25 cl tien cent duurder geworden.