Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Als je om 8.30 uur uit bed stapt om om 9 uur te gaan werken, is de kans groot dat je nog niet klaar bent om goed te presteren. Door eerder op te staan geef je je lichaam de kans om volledig te ontwaken op natuurlijke wijze, zonder dat je afhankelijk bent van die driedubbele espresso.
Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
Porders waren mensen die voor dag en dauw opstonden en volgens een vaste route mensen wakker maakten. Dat deden ze door met lange stokken tegen deuren en ramen te 'porren'. Pas toen in het begin van de twintigste eeuw wekkers goedkoper en betrouwbaarder werden verdween dit beroep weer.
Vroeg opstaan: kwestie van motivatie
In ons boek 'Elke Dag om 15.00 Uur Klaar' komen zaken als wilskracht, motivatie en uitstelgedrag uitgebreid aan bod. Bijvoorbeeld hoe je zo'n doel stelt; het schrijven van een boek bijvoorbeeld, maak ook zoiets kleins als vroeg opstaan.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
Gemiddeld gaan Nederlanders tussen 23:00 PM en 23:15 PM naar bed. Hierdoor zit er nogal wat tijd tijd tussen je avondeten en de tijd dat je je nachtlampje uitdoet. Dit is weer goed voor de slaapkwaliteit trouwens.
Stel je wil om 7 uur opstaan, dan zou je naar bed moeten om 21.46 uur, 23.16 uur, 0.46 uur of 2.16 uur. Het idee is dat het 14 minuten duurt om in slaap te vallen. Ga je dus om 21.46 uur naar bed, dan slaap je om 22 uur en kun je precies 6 slaapcycli doormaken.
Hoe lang duurt een ochtendroutine
Het hebben van een ochtendroutine betekent dat je tijd voor jezelf vrijmaakt. Het zou een routine moeten zijn waar je je op verheugd. De hoeveelheid tijd die je eraan spendeert verschilt van persoon tot persoon en varieert meestal van 30 tot 90 minuten.
Zet de wekker bijvoorbeeld vijf minuten eerder, en neem de tijd om rustig te ontbijten. Voeg hier de week erna een korte meditatie aan toe, of doe wat lichte beweging. Door je ochtendroutine stapje voor stapje op te bouwen vergroot je de kans dat je hem ook dagelijks uit zult voeren.
Heel lang geleden, in de prehistorie bestonden er nog geen bedden. De mensen sliepen gewoon op de grond, onder dierenhuiden. De oude Egyptenaren sliepen niet met een hoofdkussen zoals wij, maar met een hoofdsteun. Ze sliepen daarbij op hun zij.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Hoewel er dus in de 17e eeuw al pogingen werden gedaan, wordt de Amerikaanse uitvinder Levi Hutchins gezien als de eerste persoon die in 1787 een wekker voor eigen gebruik ontwikkelde. Hij maakte dat jaar een wekker die hem elke nacht om vier uur wakker moest maken, zodat hij op tijd op zijn werk kon zijn.
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur 's nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur 's avonds en 1 uur 's nachts. In andere woorden, tussen 23 uur 's avonds en 3 uur 's nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.
Word je midden in de nacht wakker? Dan is de kans groot dat je niet goed ademt. Je kan dan last hebben van slaapapneu of van gastro-esofagaal reflux (dit ontstaat door brandend maagzuur), weet Michael Perlis. Als je slaapapneu hebt, word je (onder andere) ook wakker met een droge mond, hoofdpijn en spierpijn.