Dat de waarde van zaad zo immens is komt vooral omdat de waarde van het zaad immens (50.000 euro voor een kg) is als je het vergelijkt metbv. de prijs van een kg goud. De winkelwaarde van 7 mln euro aan tomaten per kg zaad heeft er weinig mee te maken.
Bijna niemand staat er ooit bij stil, maar tomatenzaad blijkt een stuk duurder dan goud. Een kilo tomatenzaad kost 50.000 euro, een kilo goud doet vandaag de dag 31.000 euro. Dat bedrag kan vele malen vermeerderd worden door de tomatenzaadjes in de grond te stoppen.
Eén kilo zaad heeft namelijk een waarde van ongeveer 50.000 euro, terwijl één kilo goud met de huidige koers goed is voor ongeveer 32.000 euro. Nou levert die hoeveelheid tomatenzaad de boer wel enorm veel op, want het zaad is goed voor 4.8 miljoen kilo aan tomaten. De boer kan die hoeveelheid verkopen voor ongeveer .
Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
De tomatenzaden beginnen na 5-7 dagen bij 20 graden te kiemen. Zodra de eerste gekiemd zijn kan het bakje naar een lichte (niet directe zon) en koele plek (tussen de 15 en 18 graden).
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
Tomaat geel en oranje smaak
De oranje en gele trostomaat hebben een lekkere, volle smaak. Je kunt de oranje en gele trostomaat zo gebruiken: Door de opvallende kleuren en sappige bite zijn ze heerlijk in frisse salade. De tomaat kun je ook vullen, bijvoorbeeld met zachte geitenkaas of mager rundergehakt.
Het is verstandig alleen tomaten te eten die goed rijp zijn. Dat wil zeggen dat de tomaten rood van kleur moet zijn. Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking.
Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.
Zet de zaaibak of de potjes op een warme plek. Dat kan in de zon zijn, in een verwarmde kamer of vlakbij een radiator om zo voor optimale omstandigheden te zorgen voor de ontkieming. Er zijn ook verwarmde propagators te koop die de ontkieming versnellen.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Voor het krijgen van tomaten moeten de gele bloemen 'bestoven' worden. Dit houdt in dat het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkomt. In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten- bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind.
Aan een plant met grote tomaten, kan je meestal minstens een tros of vier, dus rond de 20 tomaten verwachten. Vaak wordt het echter nog meer, zodat je uitkomt tussen de 5 en 15 kilogram tomaten per plant.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.
Je zaait tomaten binnen, ze kunnen geen vorst verdragen dus de jonge planten mogen pas vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten. Maar je wilt dan wel een voorsprong hebben, en dus zaai je in maart bij kamertemperatuur in een zo licht en zonnig raamkozijn, zo heb je al grote zaailingen in mei.
Doorgaans kan een tomatenplant tussen de 10 en 45 kilo per plant produceren. Als het gezond is, kan het meer dan honderdtien pond per jaar produceren. Een tomatenplant kan tussen de twintig en negentig tomaten produceren.
Tomaten zaaien
Het duurt bij tomatenplanten van zaaien tot oogsten een aantal maanden. Daarom beginnen we al vroeg met het voorzaaien van de tomatenzaden, binnen in het raamkozijn. Ga je in een kas tomaten kweken dan kan je het beste vanaf half februari starten met voorzaaien.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Vleestomaat. De vleestomaat heeft een lichtzoete smaak en het is één van de grootste tomatensoorten die er is. Doordat de vleestomaat ook erg groot is, leent de vleestomaat zich super goed wanneer je een gevulde tomaat wilt maken. De vleestomaat kenmerkt zich door het weinige vocht en pitjes dat in de tomaat zit.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Cherrytomaten. Een andere naam voor cherrytomaten is kerstomaten, omdat ze ongeveer zo groot zijn als een kers. Een speciale variant van cherrytomaten is de snacktomaat, deze zijn door hun extra zoete smaak zeer geschikt voor kinderen.