Cafeïne (soms ook theïne genoemd bij thee) zorgt er voor dat je nieren gestimuleerd worden en dus het vocht je lichaam sneller verlaat, maar het volume dat je uiteindelijk over 24u uitplast blijft gelijk.
Mythe: thee werkt vochtafdrijvend
Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie… Noem maar op. Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor.
Na het drinken van een kop thee moet je vaak al snel naar de wc. De cafeïne krijgt hier vaak de schuld van: het zou je nieren stimuleren om meer en sneller urine aan te maken.
Andere kruiden die de vochtafdrijving op gang helpen en dus perfect zijn om een kop vochtafdrijvende thee mee te zetten zijn onder meer brandnetel, peterselie, berkenblad, paardenbloem en gember.
*Of thee al dan niet volledig meetelt als waterinname zal enigszins afhangen van hoe gevoelig je bent voor cafeïne in thee. Als u erg gevoelig bent voor cafeïne, kan te veel thee innemen zelfs leiden tot vochtverlies. In dat geval is het drinken van een liter thee niet gelijk aan een liter water.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Sommige mensen drinken wel vier tot vijf liter per dag. Terwijl: anderhalf tot twee liter is echt meer dan genoeg. Als je meer drinkt, dan moet je ook vaker plassen en heb je – als je daar toch al last van hebt – ook vaker urineverlies.
Rooibos is goed voor de nieren en spijsvertering
Biologische rooibos thee bevat geen oxaalzuur. Dit zuur kan nierstenen veroorzaken. Oxaalzuur zit wel in thee van theebladeren, waardoor mensen met een groter risico op nierstenen afgeraden wordt om veel thee te drinken.
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.
Vochtophoping wordt vaak veroorzaakt door een te hoge druk in de kleine bloedvaten, die op zijn beurt weer kan worden veroorzaakt door een hartziekte. Maar vochtophoping kan ook andere oorzaken hebben: de waterdruk in het bindweefsel rond de bloedvaten kan te laag zijn of de vaatwand kan te makkelijk vocht doorlaten.
Een aantal theesoorten zijn vochtafdrijvend en kunnen daardoor de bloeddruk beinvloeden. Maar bloeddrukverlagend tot een correcte waarde is dus niet meer dan toeval. Als je er gevoelig voor bent kunnen meer dan 2 koppen rooibosthee per dag te veel zijn en lijden tot een verhoging van de bloeddruk.
De aandoening is te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. De behandeling van ascites is afhankelijk van de oorzaak.
Deze vochtophoping in de buik wordt ook wel ascites genoemd. Het vocht zakt vervolgens meestal naar beneden waardoor je ook last krijgt van dikke voeten en benen. Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Een ontbijt met magere yoghurt of amandelmelk houdt ook je vochthuishouding in balans. Vul aan met wat vers fruit of diepvriesfruit, zoals bosvruchten of framboos.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Magnesium is ook een elektrolyt en tevens mineraal. Onderzoek naar magnesium wijst uit dat het wel zo'n 600 functies heeft in ons lichaam, waaronder onze vochthuishouding. Samen met zout en kalium bepaalt magnesium je de verdeling van vocht in het lichaam.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Groene thee
Groene thee is een van de gezondste theesoorten van allemaal. Er zitten ontstekingsremmende eigenschappen in, waardoor 't virussen tegengaat en bacteriën doodt. Dankzij de vele antioxidanten helpt een kopje ook bij stress en vermoeidheid en geeft het een welkom duwtje in de rug bij het afvallen.