In de SoVa-training leren de scholieren beter omgaan met sociale situaties waar zij moeite mee hebben. De kinderen leren spelenderwijs, met veel spel en beweging. Op deze manier leren de kinderen door te dóen. We besteden veel aandacht aan het individuele kind.
Een SoVA-training (sociale-vaardigheidstraining) is bedoeld voor kinderen en jongeren die sociaal minder vaardig zijn en hierdoor problemen ervaren in de dagelijkse omgang met leeftijdgenoten en anderen.
Belang van sociale vaardigheden
Kinderen met goede sociale vaardigheden kunnen beter samenwerken en conflicten op een goede manier oplossen. Ze kunnen initiatief nemen en hebben controle over hun emoties. Ook kunnen ze goed inschatten wat gewenst gedrag is en zich daarop aanpassen.
Voor het vak 'Sociale Vaardigheden' zijn jammer genoeg geen ezelsbruggetjes. Het gaat namelijk om dingen die je doet, omdat ze 'zo horen'. Dit vak gaat over mensen, niet over dingen die je kunt onthouden, zoals bij taal en rekenen.
Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die nodig zijn bij contacten met andere mensen. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn luisteren, een gesprek op gang houden, iemand een compliment geven, jouw mening geven, iets weigeren, voor jouw belangen opkomen en reageren op kritiek.
Onder sociale vaardigheden verstaan we al die vaardigheden die mensen nodig hebben om op een bevredigende manier relaties te kunnen aangaan en onderhouden. Daarbij gaat het zowel om vaardigheden in de sfeer van assertiviteit, als om vaardigheden in de sfeer van sensitiviteit.
Laat het in de klas oefenen met samenwerken; zo leren om te luisteren, om aanwijzingen op te volgen, om begrip te tonen en hoe conflicten op te lossen. Hiermee werk je aan sociaal gedrag, onder meer door te oefenen met sociaal-emotionele vaardigheden. Ook burgerschapsonderwijs speelt hierbij een rol.
Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die betrekking hebben op de omgang en communicatie met anderen. Het gaat hierbij om het hebben van inzicht in andere mensen en de gevoelens van anderen en het beïnvloeden daarvan.
Sociale vaardigheden moet je ontwikkelen en door samen te spelen, leer je hoe je op een handige manier met elkaar omgaat. In de omgang met andere kinderen, leert je kind onder meer rekening te houden met anderen, ruzies oplossen, vrienden maken, weerbaar te worden.
De valkuil is dat je té sociaal bent en geen grenzen aan kunt geven. Mensen met goede sociale vaardigheden kunnen het moeilijk vinden om nee te zeggen en van zichzelf te laten horen.
Een sociale vaardigheidstraining heeft veel voordelen. Zo leren kinderen niet alleen hoe ze beter om kunnen gaan met sociale situaties, maar ook hoe ze hun gevoelens beter kunnen uiten en hoe ze conflicten kunnen oplossen. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en kan ervoor zorgen dat kinderen beter presteren op school.
Wat is sociale veiligheid? Een school is veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school.
Tijdens de training leer je samen met andere jongeren opkomen voor jezelf, op een goede manier, 'nee' zeggen, omgaan met kritiek, feedback geven, contacten leggen en onderhouden en omgaan met pesten en andere lastige sociale situaties. Je krijgt een werkboek en maakt wekelijks thuisopdrachten.
In het onderwijs leren leerlingen en studenten kennis en vaardigheden om goed te kunnen functioneren in de maatschappij, zoals lezen, schrijven en rekenen. Ook burgerschap en sociale vaardigheden dragen daaraan bij.
Schoolse vaardigheden zijn die vaardigheden die je kind nodig heeft om goed te kunnen leren en functioneren op de basisschool zoals veters strikken, voorbereidend lezen en schrijven, concentratie, knutselen of zelfstandig werken aan een taakje.
Over schoolvaardigheden. Voor het werken aan schoolse taken (zoals taal, rekenen en begrijpend lezen) zijn een aantal voorwaardelijke schoolvaardigheden nodig, zoals motivatie, sociaal-emotioneel welbevinden, motoriek, executieve functies. Maar ook voldoende taalvaardigheid.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Er zijn een hoop sociale vaardigheden denkend aan: luisteren, vragen, doorvragen, verhaal samenvatten, verhaal vertellen, samenwerken, assertief reageren, conflicthantering, complimenten geven, opbouwende kritiek geven etc.
Bij sociaal-emotionele ontwikkeling gaat het om de ontwikkeling van het gevoelsleven en de persoonlijkheid, het leren omgaan met anderen en het aanleren van sociale vaardigheden.
betrekking hebbend op de menselijke samenleving. geneigd om in groepen te leven. gevoel hebbend voor de nood van de medeleden van de samenleving.
Sociaal-culturele achtergrond gaat over normen, waarden, gewoonten en gebruiken die iemand vanuit huis meekrijgt. De term 'sociaal' gaat over iemands thuissituatie en het sociale milieu waaruit iemand komt.