Een leuk weetje is dat gepofte popcorn relatief weinig suiker bevat en veel vezels, waardoor het toch een verantwoord tussendoortje kan zijn voor zo nu en dan. Het is echter vaak de hoeveelheid poedersuiker (of zout) die eroverheen gestrooid wordt, wat popcorn ongezond maakt.
In feite is popcorn niets anders dan gepofte maïs, daar is niks ongezonds aan. Wie dan ook zoekt naar een gezonde snack, komt snel bij deze traktatie uit. De zoete of zoute smaak is alleen zo gezond niet, natuurlijk.
Popcorn bevat over het algemeen minder calorieën, minder vet en meer eiwitten dan chips. Er zitten wel wat meer koolhydraten in en vaak wat meer zout. Wel een opmerking: popcorn uit de magnetron bevat over het algemeen meer vet en zout, zoete kant-en-klaar popcorn uit de supermarkt juist veel suiker…
Popcorn is niet zo ongezond als je misschien wel denkt. Het bevat veel antioxidanten en vezels én is de enige snack die gemaakt wordt van 100% onbewerkte volkorenmaïs. Natuurlijk, als je 'm doordrenkt met suiker of chocolade gaat dat gezondheidsaspect niet meer op.
Zo gezond is popcorn
Per 40 gram zoute popcorn krijg je circa 151 kcal binnen, 5,1 gram eiwitten, 2 gram vet (waarvan 0,4 verzadigd), 0,94 gram zout en 28,1 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker). Kies je voor een klant-en-klare popcorn dan zijn de voedingswaarden vaak minder gunstig dan als je het zelf maakt.
Een van de belangrijkste voordelen van popcorn is het lage caloriegehalte. Luchtgepopte popcorn, die zonder olie wordt gemaakt, is een uitstekend alternatief voor calorierijke snacks zoals chips en koekjes , die gemakkelijk kunnen bijdragen aan gewichtstoename als ze in overmaat worden geconsumeerd.
Een leuk weetje is dat gepofte popcorn relatief weinig suiker bevat en veel vezels, waardoor het toch een verantwoord tussendoortje kan zijn voor zo nu en dan. Het is echter vaak de hoeveelheid poedersuiker (of zout) die eroverheen gestrooid wordt, wat popcorn ongezond maakt.
"Zelfs een kleine bioscooppopcorn bevat aanzienlijke calorieën en veel zout ", aldus Vadiveloo. "Natrium is een van de belangrijkste risicofactoren voor hypertensie en beroertes in het algemeen, dus het is iets waar we vanuit het perspectief van hartziekten wel degelijk om geven." Sommige bioscoopketens poppen hun popcorn in koolzaadolie.
Toch kan magnetronpopcorn extreem veel verzadigd vet en natrium bevatten, wat beide het risico op een hartaanval en beroerte vergroot . Om uw risico te verkleinen, kiest u voor "light" magnetronpopcorn of gebruikt u een airpopper. U moet ook zuinig zijn met zout en boter, of ze helemaal weglaten. American Cancer Society.
Als je vaak popcorn eet, ken je vast wel die kleine schilletjes die tussen je tanden blijven zitten. Die kunnen ontstekingen veroorzaken. De tip? Zorg dat je altijd je tanden goed poetst na het eten van popcorn.
Haal jij vaak je popcorn bij de supermarkt en dacht je al die tijd dat je gezond bezig was? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd.Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn.
Popcorn is een volkoren graan en een goede bron van vezels. En 3 kopjes gewone, met lucht gepofte popcorn weegt slechts ongeveer 95 calorieën. Voor de gezondste resultaten, pop je je maïs in een luchtpopper of in de magnetron .
Een ongezonde snack om weg te werken in de bioscoop? Nee hoor. Popcorn wordt gemaakt door maïs te verhitten. Hierdoor ontstaat er stoom in de maïskorrel waardoor het zetmeel in de mais uitzet en door de waterdichte schil barst.
Minder caloriën, beter voor hart en bloedvaten en ook erg lekker! Ik eet me soms, heel soms, ook het ongans aan popcorn, maar dan die zoute.. Chips is vele male vetter, dus van popcorn kun je meer eten. van 101 - 58 !
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering.
Ook popcorn is een skin friendly tussendoortje. Maïs, waar popcorn van wordt gemaakt, staat overigens niet in het rijtje voeding die rijk is aan serotonine of tryptofaan. Wel is popcorn een gezond alternatief voor die zak chips. Maïs bevat vezels, die goed zijn voor je darmen, en daarmee ook je huid.
Als je op je lijn let, kan je beter kiezen voor zoute popcorn, maar ook daarvan eet je beter met mate, want te veel zout is ook niet goed. Voor de gezondste optie, kies je best voor luchtgepofte popcorn zonder toegevoegde suikers of vetten.
Uit het IPEN-Nexus3-onderzoek blijkt dat PFAS veel worden gebruikt in populaire magnetronpopcornproducten in de VS en dat deze producten met PFAS ook naar Indonesië worden geëxporteerd.
Tijdens de Grote Depressie in 1929 puilen de portemonnees niet meer zo uit en neigt ook het high-brow-publiek steeds meer naar deze volkssnack. Mensen hebben behoefte aan goedkopere snacks bij hun films en theaterstukken. Sommige filmtheaters bewegen mee met deze behoefte en gaan zelf popcorn verkopen.
En bovendien zijn die harde, ongepofte pitten erg goed in het breken en kraken van tanden . Wees voorzichtig als je een grote handvol opeet, vooral als het onderin de zak zit. Gebarsten tanden betekenen meestal dat je een kroon nodig hebt, wat gelijk staat aan een flinke rekening van de tandarts.
De American Academy of Pediatrics beschouwt popcorn als een verstikkingsgevaar voor kinderen jonger dan 4 jaar . Houd daarom rekening met het risico voor elk kind afzonderlijk en geef zelfs na de leeftijd van 4 jaar geen gedeeltelijk gepofte of ongepofte popcorn.
Als vezelrijke snack bevordert popcorn regelmatige stoelgang , ondersteunt het een gezond darmmicrobioom en draagt het bij aan gewichtsbeheersing. De milde aard ervan maakt het een ideale keuze voor mensen met spijsverteringsgevoeligheden en de veelzijdigheid ervan zorgt ervoor dat u er op verschillende manieren van kunt genieten terwijl u de voordelen plukt.
Bepaalde stoffen in magnetronpopcornverpakkingen die bekend staan als per- en polyfluoroalkylstoffen (PFAS) hebben een verband met kanker . Een review uit 2021 van eerder onderzoek zegt dat onderzoekers ook verbanden hebben gevonden tussen PFAS en andere aandoeningen, zoals een verminderde schildklierfunctie en onvruchtbaarheid.
Popcorn kan een extreem gezonde snack zijn voor mensen van alle leeftijden . Popcorn is een volkorenproduct, wat de voordelen biedt van een lager risico op hartziekten en helpt bij gewichtsbeheersing.
Naast het verlagen van het risico op diabetes en hartziekten, kan het eten van popcorn zonder veel toegevoegd zout of boter ook helpen uw bloeddruk te verlagen of het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk te verkleinen .