Padel lijkt heel erg op tennis en omdat het zoveel eenvoudiger is kan iedereen het wel leren. Daarnaast geven de glazen wanden en het hekwerk een extra dimensie aan het spel. Het maakt het spelletje een stuk tactischer dan bij tennis en je wordt creatief uitgedaagd om deze muren en wanden in je voordeel te gebruiken.
Er zijn heel wat redenen waarom iedereen aan het 'padellen' slaat: Je hoeft helemaal geen sportervaring te hebben, iedereen kan eraan beginnen, zowel jong als oud. Dat maakt de sport dus heel toegankelijk. Je kunt padel zowel binnen als buiten spelen en hierdoor kan het tijdens alle seizoenen.
Gemakkelijker dan tennis
De grootste reden dat padel zo populair is geworden, heeft te maken met de eenvoud van de spelregels en het feit dat je als beginner snel een relatief goed spel kunt spelen. Zelfs de eerste paar wedstrijden kom je tot een fatsoenlijk spel en tempo dat je echt moe wordt.
Padel is snel, technisch en vooral heel leuk. Daarnaast is het toegankelijk voor alle leeftijden en verschrikkelijk verslavend. Snelle rally's maken de sport lekker afwisselend. Bij padel is de baan kleiner en mag je als speler de wanden gebruiken.
Want, padel is verslavend. Dit komt omdat je verschillende stofjes in je hersenen aanmaakt die je wilt blijven ervaren. Het geeft je namelijk adrenaline, endorfine en dopamine.
Padel vereist nog steeds snelheid, wendbaarheid en coördinatie, en het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om de bal goed te kunnen raken. Kortom, het is moeilijk om te zeggen of padel gemakkelijker is dan tennis, omdat het afhangt van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren.
Beter voor je wervelkolom
Een padelveld is kleiner dan een tennisbaan, de wanden kunnen gebruikt worden, de snelheid van de bal is minder, waardoor er minder moeilijke en langzamere bochten te maken zijn en padel uiteindelijk minder belasting op je rug legt.
Je huurt je padelbaan in Roermond vanaf €5,- per persoon per uur. Bij The Padellers zit je nooit vast aan een lidmaatschap. Ben je verslaafd aan padellen en sta je het liefst zo vaak mogelijk op de baan?
Wat padel duurder maakt is het feit dat je, in tegenstelling tot veel teamsporten, betaalde trainers hebt.Daarnaast heb je relatief veel “verbruiksartikelen”. Zo gaan ballen en een padel racket niet eindeloos mee.
Regelmatige matig intensieve lichaamsbeweging gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten tennis een gezonde keuze is.Hetzelfde geldt voor padel.
Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken.
Het gewicht is ook net anders tussen een padel bal en een tennisbal. Een tennisbal moet tussen de 56,7 en 58,5 gram wegen en een padel bal tussen de 56 en 59,5 gram. Interne druk. De druk op padelballen is lager dan op tennisballen, door de lagere druk is het spel iets langzamer.
Padel is een sport voor elke speler en van jong en oud; de baan is kleiner en je speelt met vier (twee tegen twee) waardoor de sport ook geschikt is voor ouderen.
Ja, in principe kan je het gehele jaar door padellen zoalng het maar droog is. De winterse omstandigheden kunnen daarentegen wel de bespeelbaarheid van de padelbaan beïnvloeden. Zodra er bijvoorbeeld sneeuw op de baan ligt, stuitert de bal natuurlijk niet meer goed op.
Padel wordt vaak gezien als een mix tussen tennis en squash. Twee racketsporten die al jarenlang door veel spelers beoefend worden. Het is een relatief jonge sport die snelle actie combineert met veel plezier. Het is een sport voor mensen van alle leeftijden en niveaus.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
Over het algemeen speel je padel altijd met 4 personen, maar het is wel mogelijk om 1 tegen 1 padel te spelen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je slechts één vriend of vriendin hebt die padel speelt. Of misschien zegt een duo op het laatste moment af, maar had je net zoveel zin.
De functie van zand is erg belangrijk voor padel. Het zand op een padelbaan zorgt voor een meer gecontroleerde en veilige speelervaring, omdat het verwondingen en uitglijden voorkomt. Daarnaast is zand gunstig voor de duurzaamheid van het kunstgras van de padel baan.
Het spelen van padel helpt je om fit te worden en je fysieke conditie te verbeteren. Het is hoofdzakelijk een aerobe sport, waarbij het lichaam in zijn geheel wordt getraind en je je lenigheid, coördinatie en reflexen gaat verbeteren.
De single padelbaan is nagenoeg hetzelfde als de standaard kooi, maar dan 4 meter smaller.Zo kun je ook met 2 personen al een potje padellen. Voor minder valide mensen is deze smallere kooi vaak ook de betere keuze om optimaal van het spel te kunnen genieten!
Padel spelen in de winter...? Ja hoor… dit kan zelfs bij erg koude temperaturen (zelfs onder nul) maar uiteraard mits aangepaste kledij. Het geeft zelfs een extra kick en na een 10tal minuten ben je eraan gewend.
Omdat padel ook qua bewegingen toch een beetje op tennis lijkt, kiezen veel padellers ervoor om tenniskleding te dragen. Dit houdt in dat vrouwen er vaak voor kiezen om een polo of een tanktop te dragen met daaronder een skort, en mannen dragen vaak een shirt of polo met een shorts.
Padel is voor iedereen
Omdat padel een klein speelveld heeft, hoeft het geen intensieve lichamelijke impact te hebben en is daarom heel toegankelijk voor iedereen. Spelen met de glazen muren maakt het spel juist interessant voor de gevorderde speler; je blijft leren.
Padel schoenen moeten voorkomen dat je voeten te veel naar binnen of naar buiten kantelen. De hielkap vormt zich om de hiel heen. De hielkap moet stevig zijn. Omdat je veel voorwaarts en achterwaarts beweegt zit de stevigheid van de padelschoen bij de brug, in het midden van de zool.