Het paardenvlees dat Nederlanders eten, komt vooral uit Argentinië en Roemenië. Daar is door minder regelgeving meer mogelijk, en zijn de werknemers goedkoper.
Vroeger, in de tijd dat vlees een luxe was, werd paardenvlees breed geaccepteerd, met name omdat het goedkoop was. Het was vlees voor de armen. Paardenvlees is nog steeds goedkoper.Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent.
Paardenvlees ligt regelmatig in de supermarkt en is veelal iets goedkoper dan rundvlees. Het is veelal ook scharrelvlees omdat paarden meestal niet voor hun vlees worden gefokt maar veelal voor andere doeleinden. Vaak door mensen die een hobby-paard willen.
Paardenvlees is naast rundvlees één van de gezondste vleessoorten. Het vlees van paarden bevat veel ijzer, bevat veel vitamine B, veel kwaliteitsvolle eiwitten en is erg mager. Als mensen problemen hebben met hun gezondheid wordt het eten van paardenvlees aangeraden door medisch specialisten.
Paardenvlees is één van de gezondste vleessoorten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Bovendien is het uitermate geschikt voor honden met een voedingsallergie. Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, die gezonde voeding eten en een vol leven leiden.
Paardenvlees is rijk aan ijzer en zeer mager. Paardenvlees verkleurt hierdoor ook sneller. Paardenvlees bevat daarnaast ook glycogeen, hierdoor is de smaak van paardenvlees ook zoeter dan rundvlees. Veel mensen kruiden daarom paardenvlees ook wat meer dan dat ze bij rundvlees zouden doen.
In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Paardenvlees is een voorname bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines B en zink. Het bevat weinig vetstoffen, de hoeveelheid cholesterol is miniem en het is licht verteerbaar.
De sjochet hoeft niet bij Levitus en Valk langs te komen aangezien paardenvlees, volgens de Joodse rituele wet, niet kosher is. Een geoorloofd dier moet een herkauwer zijn en gespleten hoeven hebben.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Een pony kost 150 tot 5.000 euro.Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees. Concreet betekent dit al het (spier)vlees van rund, varken, paard, kalf, schaap, hert etc. Dus ook alle vleeswaren hiervan. Alleen het vlees van kip en ander gevogelte behoort niet tot de groep rood vlees, zoals bijvoorbeeld drumsticks.
Maar het eten van paardenvlees is niet schadelijk voor je gezondheid. Sterker nog, paardenvlees is een prima optie als je vlees wilt eten. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie.Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B.
Paardenvlees staat bekend als zeer mager vlees en rijk aan ijzer en vitamines B. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees.
Het eten van schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, vogels en zeedieren (met uitzondering van palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) zijn wel toegestaan.
Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Eind jaren zeventig bevatten sommige frikandellen nog kippenmagen, slokdarmen en koeienuiers, bleek uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Dat was destijds gewoon toegestaan als veilig restproduct van de slacht. Ogen en oren waren wel verboden en ontbraken dus.
Het eten van kat en hond vind je als Nederlander misschien verschrikkelijk en ook veel Vietnamezen zijn er op tegen, maar het gebeurd nog wel. Met name in noord Vietnam wordt dit nog wel gezien als delicatesse, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overal op straat ziet.
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Ingrediënten. In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Woont u niet echt dichtbij dan kunt u 24/7 paardenvlees bestellen via de webshop op www.paardenvleesthuisbezorgd.nl dan zorgen wij dat u het gekoeld thuisbezorgd krijgt. Wij laten bezorgen door heel Nederland.
'Paardenvlees heeft qua smaaktoon iets meer zoetheid, dus het is zoeter dan rundvlees, waar het vaak mee wordt vergeleken', vertelt TV-kok René Pluijm. 'Het is ook heel erg mals. De spiermassa is goed doorbloed, dus het is malser.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.