Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Is 5 mei 2022 een vrije dag? Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn.
5 mei wordt in artikel 12 van het Besluit Algemene Rechtspositie Politie (Barp) genoemd als feestdag die van het jaarlijks aantal te werken uren wordt afgetrokken, wanneer deze dag op een doordeweekse dag valt.
Geen cao. Werkgevers zonder cao bepalen zelf of 5 mei een vrije dag is of dat er gewoon gewerkt moet worden. Werkgevers kunnen dat elk jaar bepalen. Dat kan door in de arbeidsovereenkomst of personeelshandboek een bepaling op te nemen dat de werkgever in januari bekendmaakt dat 5 mei een verplichte vrije dag is.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
De regering besloot dat de viering vanaf 1946 op 5 mei zou plaatsvinden. Deze dag werd gekozen omdat op deze datum in 1945 de capitulatie van de Duitsers in werking was getreden¹. In de opvolgende jaren werd er vaak geschoven met de datum wanneer 5 mei op een zondag viel.
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag. Dat is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Is 5 mei in 2022 al een officiële vrije feestdag? Ja. De verwachting is dat de nieuwe cao voor 5 mei a.s. aangemeld is bij het ministerie van SZW. Dit betekent dat 5 mei in 2022 volgens de nieuwe cao een officiële vrije feestdag is.
Koningsdag is een officiële feestdag, maar het is geen verplichte vrije dag. Het is een wijdverbreid misverstand dat je vrij bent op Koningsdag. Officiële feestdagen zijn niet standaard ook een vrije dag. Vrije dagen zijn enkel en alleen een afspraak tussen jou en je werkgever.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken. Tijdens deze twee minuten ligt het openbaar vervoer stil en zenden radio en televisie alleen de ceremonieën uit.
Koningsdag en loontoeslag
Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Als je in de nacht werkt krijg je een extra toeslag, de nacht wordt bij Albert Heijn gezien tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Mocht je tussen deze uren werken, krijg je 50% extra. Mocht je op de zondagen in de nacht werken gaat alles x2, dus verdien je ook 100% extra nachttoeslag.