Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
De meest voorkomende oorzaak van stug en hard wasgoed is het toevoegen van de verkeerde hoeveelheid wasmiddel. Gebruik voor de beste wasresultaten het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Te weinig wasmiddel: het water is niet voldoende onthard. Kalk hoopt zich op in de was.
Gebruik azijn
Mocht je liever geen wasverzachter willen gebruiken, dan is azijn een perfect alternatief. Tijdens het wasproces blijven er namelijk kalkdeeltjes en (vettige)zeepresten achter in de handdoeken. Hierdoor worden ze minder schoon en komen ze minder zacht uit de wasmachine.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Wie geen wasverzachter gebruikt kan ook een scheut azijn in het wasverzachter reservoir van de wasmachine schudden. De azijn verhinderd dat zich zouten aan het katoen weefsel hechten. Een alternatief is de kledingsstukken bij het drogen een paar keer samen proppen en dan weer uit kloppen zodat ze weer soepel worden.
Na het wassen blijven er altijd kalkdeeltjes achter. Die dringen de vezels van je was binnen terwijl het water verdampt. Hierdoor worden handdoeken hard tijdens het drogen. Maar als de was 'in beweging blijft', kunnen de deeltjes niet in de vezels dringen.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Zet de handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en scheutje natuurazijn (niet schoonmaakazijn dus) en was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was wat op en rondom de vezels zit zal oplossen en de vezels zullen daardoor veel beter absorberen maar ook drogen.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
SPORTKLEDIJ
Dan leg je een laagje over de speciale stof van je sportkleding waardoor ze haar functie verliest, en je kleding dus sneller onfris zal ruiken. Bovendien is wasverzachter slecht voor de elasticiteit van je kleding waardoor jouw strakke pakje straks ineens niet meer mooi past.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Gebruik dan 2 vaatwastabletten om vetluis tegen te gaan. Je stopt ze in het zeepbakje en je draait vervolgens een programma (geen was erbij!) op 90 graden. Het anti-vetmiddel van de vaatwastabletten gaat ook in de wasmachine vet tegen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.