Uw rijbewijs kan onder andere worden ingevorderd in de volgende situaties: U heeft een alcoholgehalte in uw bloed van meer dan 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille. U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).
Heb je een medische conditie die invloed zou kunnen hebben op je rijvaardigheid dan kan er (tijdelijk) een blokkade op je rijbewijs gezet worden. Er wordt dan bepaald dat je op de weg een gevaar voor jezelf en andere weggebruikers kunt zijn.
Mensen die 5 keer hun motorrijtuigenbelasting niet, of niet geheel hebben betaald, worden bij de RDW in Veendam geregistreerd. Deze zorgt voor een blokkering in het RDW systeem gekoppeld aan het sofinummer van de wanbetaler.
Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Kan je een auto op naam zetten zonder rijbewijs? Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Als koper van een auto heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
U logt via de knop 'Mijn RDW' in met uw Digid . U heeft hiervoor de DigiD app of DigiD met Sms-controle nodig. U ziet direct welke voertuigen op uw naam staan geregistreerd. U kunt deze - en andere gegevens die wij eventueel van u hebben geregistreerd - downloaden en opslaan in PDF.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Als men beslag legt op een voertuig moet de deurwaarder dit beslag inschrijven in ons kentekenregister. De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
Opheffen binnen 1 maand
Heft u zelf de schorsing op binnen 1 maand na het begin van de schorsing? Dan moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de hele schorsingsperiode. Wij sturen u een naheffingsaanslag.
U moet 14 dagen na het stopzetten van de schorsing de kentekencard kunnen tonen. U mag niet zonder kentekenbewijs met uw voertuig de weg op in het buitenland. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij.
Een auto leasen
Als je regelmatig of langdurig een auto nodig hebt kun je ook kijken naar de optie om een auto te leasen. Hierbij ga je een contract aan met een leasemaatschappij en betaal je een vast bedrag per maand. Er zijn voor consumenten drie vormen van leasen: private lease, short lease en financial lease.
Geldige documentatie is een Nederlands rijbewijs (met geboortedatum), een Nederlands paspoort (met BSN-nummer) of een Nederlandse identiteitskaart (met BSN-nummer). Wanneer je niet uit Nederland komt of geen Nederlands rijbewijs hebt, dan zijn er andere legitimatiedocumenten nodig.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
U kunt een auto kopen die drie eigenaren heeft gehad. Een fleetowner (leasemaatschappij of bedrijf met een wagenpark van meer dan 6 auto's) en twee particuliere eigenaren. Verder heeft de auto bij vier verschillende bedrijven in de handelsvoorraad gestaan.
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
De grijze kaart is wat men noemt het inschrijvingsbewijs. Waarvoor dient dit document ? Eigenlijk is dit de “identiteitskaart” van het voertuig: Dit certificaat bevat het chassisnummer van de wagen, het type voertuig, de naam en het adres van de eigenaar, en natuurlijk het kenteken (of de nummerplaat).
Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Auto blijft verzekerd na overlijden van de eigenaar
Na overlijden hebben de nabestaanden vijf weken de tijd om te beslissen wat er met de auto gaat gebeuren. In deze periode kan de auto verkocht worden. De auto moet na deze weken overgeschreven worden op bijvoorbeeld de naam van de nabestaanden.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.