Als de koude macaroni met kaas er droog uitziet, kun je enkele eetlepels melk toevoegen om het gerecht weer romig te maken.
Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta. En laat dat nu juist zijn wat je absoluut wil vermijden. Alleen tijdens het kookproces zout toevoegen zal voor een smaakverschil zorgen omdat pasta het water opzuigt, achteraf zout strooien heeft geen zin.
Gebruik minder verdikkingsmiddel
Je wilt gelijke hoeveelheden boter en bloem qua gewicht. Dit is de sleutel. Gooi er te veel bloem in, en de saus kan dik worden, maar het kan ook melig en klonterig smaken. Zelfs als je de roux goed hebt, gebruik je te veel of verminder je de saus te veel, en de macaroni en kaas worden droog.
Kook de pasta niet te kort of te lang
Bovendien duurt het langer om de macaroni en kaas te bakken, en die extra tijd in de oven droogt het gerecht alleen maar verder uit. Je wilt de pasta ook niet te lang koken, want dan krijg je zompige, papperige macaroni en kaas. Voor het beste resultaat moeten de noedels al dente zijn.
Voor pasta zonder saus
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Als je bang bent dat je restjes te droog worden, kun je een extra scheutje pastasaus of zelfs een paar druppels water aan de ovenschaal toevoegen . Dit zal je restjes opfrissen en de smaak en textuur hetzelfde houden als de eerste keer dat je van de maaltijd genoot.
Een pasta die de tijd krijgt om langzaam te drogen, tot wel 24 uur, krijgt kleine gaatjes in het oppervlak. Hierdoor blijft de saus veel beter aan de pasta plakken. Pasta die langzaam gedroogd is, moet langer koken maar je proeft echt het verschil.
Voor een individuele portie of kleine hoeveelheden, gebruik de magnetron of het fornuis. Voor grotere hoeveelheden bevroren macaroni en kaas, gebruik de oven of broodrooster. Voor alle methoden, om te voorkomen dat de macaroni en kaas uitdroogt, roer 1 eetlepel melk door elke 1 kopje macaroni en kaas voordat u het opwarmt .
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
Door zout toe te voegen neutraliseer je het plakkerige zetmeel en krijgt de pasta een betere structuur en consistentie. Kook de pasta altijd in ruim water. Wanneer je voldoende water gebruikt, zal het vrijgekomen zetmeel makkelijker oplossen, waardoor het minder inwerkt op de pasta.
Oververhitting van de saus : Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat de kaas zich scheidt en korrelig wordt. Ik haal de saus van het vuur voordat ik de kaas erover strooi.
Editor: Persoonlijk vind ik dat de beste manier om macaroni en kaas op te warmen, vooral de kant-en-klare variant, is om het op laag vuur op het fornuis te doen met een scheutje melk en misschien een beetje boter , aangezien de pasta meestal een beetje is uitgedroogd. Met wat waakzaam roeren komt het bijna in de oorspronkelijke staat!
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Te veel kaas resulteert in een gerecht dat zwaar en vettig is . Moet ik mijn macaroni en kaas bedekt of onbedekt bakken? Je moet je macaroni en kaas onbedekt bakken.
Je kunt het de avond van tevoren klaarmaken
Zoals u wellicht uit de naam al kunt opmaken, kunt u de klassieke Macaroni en Kaas vooraf klaarmaken .
Voeg de macaroni toe aan het gezouten, kokende water, roer de pasta met een houten lepel door en breng opnieuw aan de kook. Zet een wekker. In principe moet macaroni 7 à 8 minuten op laag vuur koken als je 'em al dente wilt serveren (tenzij de verpakking anders vermeldt).
Bewaren in kaaspapier
Kaaspapier heeft namelijk een soort laagje aan de binnenkant die de kaas beschermt tegen uitdroging, zweten en smaakverlies. Vaak kan je kaaspapier vinden in delicatessen winkels of online. Wij leveren gratis kaaspapier bij onze Kees per post service.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
Door de perfecte afsluiting blijft de kaas langer vers. En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren.
Je kunt het het beste opwarmen in een pan/sauspan . Roer het regelmatig zodat alle "kaas" warm wordt en smelt. Zonder iets toe te voegen, denk ik dat je altijd het risico loopt dat het gaat klonteren. Als je het gevoel hebt dat je echt wat vloeistof nodig hebt, kun je altijd een beetje water toevoegen om het wat losser te maken.
Bewaar de macaroni maximaal 2-3 dagen in de koelkast en verwarm het opnieuw in de oven voordat je het serveert. Ja, je kunt dit gerecht ook maken zonder ham voor een vegetarische optie.
Je hebt een paar opties: groot volume - 30+ bestellingen per uur - verwarm je 1 gallon kaassaus, voeg 3 pond (droge) pasta toe die goed gekookt is. Meng de twee in een batch en houd ze tot 20 minuten in de stoomtafel. Voeg elke 5 minuten een ounce water toe om de sausconsistentie te behouden.
“Final drying” verwijdert het meeste vocht en geeft de pasta een stevige vorm . Deze fase bestaat uit twee fasen: in de eerste fase wordt het product blootgesteld aan hoge temperaturen en vochtigheid en in de tweede fase wordt de temperatuur snel verlaagd en wordt er koude lucht aangevoerd voor stabilisatie.
Het bewaren van droge pasta doe je het best in een goed afgesloten, droge en koele omgeving om de kwaliteit te behouden. De luchtdichte vershoudbakjes van LocknLock zijn hiervoor ideaal! Ze zorgen ervoor dat je pasta vers blijft door het te beschermen tegen vocht en lucht.
Het drogen van zelfgemaakte pasta zorgt ervoor dat het zijn vorm beter behoudt wanneer het wordt gekookt en langer houdbaar is. Om het te drogen, snijd je de pasta in reepjes en leg ze op een bakplaat of een met bloem bestoven oppervlak.