Bij overmatig gebruik van lachgas kan er namelijk 'craving' ontstaan. Dit betekent dat gebruikers een onweerstaanbare drang voelen om het middel vaker te gebruiken. Ook kan er bij langdurig gebruik gewenning ontstaan. De gebruiker moet steeds meer van het middel consumeren om tot het gewenste effect te komen.
Als je vaker lachgas gebruikt kan er namelijk 'craving' ontstaan. Dit betekent dat gebruikers een onweerstaanbare zin voelen om opnieuw te gebruiken. Daarnaast kan er ook gewenning optreden, waardoor gebruikers steeds meer nodig hebben voor het gewenste effect.
N2O is niet een lichamelijk verslavend middel. Maar het gebruik en het steeds high willen worden, kan wel een verslavend effect hebben. Men vindt een feestje niet meer compleet zonder een paar lachgas ballonnen. Soms loopt de verslaving zo uit de hand dat zelfs ook thuis gebruikt wordt.
Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt.
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
Direct na het inhaleren merk je een sterk roeseffect. Wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Geluiden kunnen anders klinken en je kunt daardoor een lachbui krijgen. Vandaar de naam 'lach'gas.
Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Dit betekent dat lachgas als softdrug wordt gezien. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden.
Op lange termijn, na langdurig gebruik van lachgas kan het zijn dat vitamine B12 in het lichaam verlaagd is. Dit heeft effect op je zenuwen. Zo kun je last krijgen van tintelingen in je ledematen, het verlies van spierkracht. Ook bestaat er bij langdurig gebruik het risico dat je een psychose ontwikkelt.
Lachgas kan ook problemen geven, zoals hoofdpijn, angst, in de war zijn, pijn en geen gevoel in armen en benen of verlamde armen en benen. Als je lachgas met andere drugs of alcohol gebruikt, heb je kans op te weinig zuurstof in je lichaam. Dit is gevaarlijk.
Gebruik van lachgas kort voor of tijdens deelname aan het verkeer is net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol. Een ander risico is verkeerd gebruik. Als het lachgas onder te hoge druk in de longen terechtkomt, kan de gebruiker een klaplong oplopen.
Lachgas is niet giftig, maar het is nog onbekend wat de lange termijn effecten ervan zijn op het lichaam. Het lachgas wat tegenwoordig verkocht wordt, heeft namelijk een andere chemische samenstelling, wordt geproduceerd voor industrieel gebruik en is niet getest voor veilig menselijk gebruik.
De aanwezigheid van een grote hoeveelheid lachgas (≥ 50 liter) levert strijd op met het Bouwbesluit 2012 (artikel 7.6). Vanuit het Bouwbesluit 2012 is te stellen dat de opslag van een grote hoeveelheid lachgas in een huurwoning wel gevaar oplevert en daardoor tevens leidt tot slecht huurderschap.
Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Staatssecretaris Blokhuis wilde een verbod op lachgas in 2021, maar dit is uitgesteld tot 2023.
Lachgas Tank kopen? Lachgas Tanks online - 2kg €39,50 - PartyGas24.
Lachgas (distikstofoxide gas) is een kleurloos, niet-irriterend, zoet geurend en zoet smakend gas. Het bestaat uit stikstof en zuurstof. Lachgas is een broeikasgas. De bijdrage van 1 gram lachgas aan de opwarming van de aarde is ruim 250 keer zo groot als die van 1 gram kooldioxide.
Het effect van lachgas
Je gaat dingen in je omgeving waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan en klinkt anders. Na maximaal 5 minuten is het uitgewerkt. De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde.
Bij stevig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 optreden, doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Dit kan tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen leiden.
Zeker 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas, meldt RTL Nieuws. Dat blijkt uit een steekproef onder ziekenhuizen die de Nederlandse Vereniging voor Neurologen heeft uitgevoerd.
“In de islamitische cultuur zijn drugs verboden, het is haram,” aldus Nabben. “Daarom zijn er onder moslims nauwelijks problematische drinkers. Maar omdat lachgas officieel geen drug is, leent het middel zich voor moslims die een roes zoeken.
Tegenwoordig wordt het niet vaak meer als narcosemiddel gebruikt, omdat er sterkere middelen zijn. Wel wordt het nog gebruikt als kortdurende pijnstiller, door onder meer tandartsen en in ambulances. Lachgas wordt ook gebruikt als drijfgas voor bijvoorbeeld slagroomspuiten.
Lachgas: De wet
Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Voorheen was verkoop voor 'oneigenlijk' gebruik van lachgas via de Geneesmiddelenwet verboden.
Met deze Lachgas Tank met een inhoud van 2KG heb je een lachgas fles die voldoende inhoud heeft voor een goede 250 lachgas ballonnen of 125 grote lachgasballonnen.
Lachgas heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelstel. Het gas wordt voor een deel uitgeademd. Het deel dat in je lijf blijft, wordt uitgescheiden via de nieren. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn zere ogen, neus, keel, longen en huid, braakneigingen, misselijkheid, diarree en vermoeidheid.
Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Lachgasballonnen zijn soms te koop op feestjes.