Infrarood stralen geven warmte af omdat onze huid en kleren het licht opnemen. Het verschil is duidelijk merkbaar als je in de zon zit ten opzichte van de schaduw. Dankzij de infrarood straling heb je het in de zon lekker warm. Infrarood verwarming zal net als de zon objecten verwarmen, niet de omgeving of de lucht.
Het temperatuurbereik van een langgolvig infrarood paneel dat in huizen en kantoren aan de muur of het plafond hangt is 85 tot 115 graden Celsius. Deze maximum temperatuur is veilig voor mensen en dieren om aan te raken.
Infraroodstraling kan het lichaam te veel opwarmen en de huid verbranden. Uv-straling kan ook de huid verbranden en op de lange termijn tot huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker leiden.
Door de intense warmte van een infraroodcabine zweet je veel en worden afvalstoffen sneller via de huid afgevoerd. En daar houdt het niet op. Ook de bloedsomloop wordt door die warmte gestimuleerd. Daardoor verwijden je bloedvaten en ontgift je lichaam veel vlotter.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
In Japan en China heeft infraroodtherapie zijn nut bewezen bij de behandeling van astma, bronchitis, verkoudheid, griep en sinusitis omdat het ontstekingen en zwellingen vermindert. Het regelmatig gebruik van de infraroodcabine door diabetici (type2) verbetert hun algemeen welbevinden.
Nee, de straling van een infrarood verwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Infrarood panelen maken gebruik van lange golf stralen die sterk lijken op die van de zon. Feit is dat de mens niet zonder zonlicht kan. Dit type straling is overigens ook vergelijkbaar met de straling van een tegelkachel.
Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40 - 45 graden worden.
Het is een soort elektromagnetische straling gelegen voorbij zichtbaar licht en de kleuren. Letterlijk betekent infra-rood, na het rode licht. Infrarood is enkel waarneembaar in de vorm van stralingswarmte.
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom verbruikt .
Hoewel 70 tot 90 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van het paneel als dit aan staat is dan ook geen enkel probleem en levert geen risico's op.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Een paneel van 60×60 cm, met een wattage van 550 Watt gebruikt per uur 0.55 Kilowatt per uur. Bij een energieprijs van €0.21 per Kilowattuur komt het verbruik van dit infrarood paneel neer op: €0.12 per uur. Het verbruik van dit type paneel kun je vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld koffiezetapparaat.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Bij minder geïsoleerde en kierdichte woningen is infrarood verwarming alleen zuinig als slechts een klein deel van een kamer tijdelijk wordt verwarmd in plaats van een complete ruimte of een gehele woning.
Als je een infraroodlamp gebruikt, richt je het licht op het specifieke gebied van je lichaam dat je wil behandelen. De meeste modellen zijn ook verstelbaar. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal 40 centimeter afstand houdt van de lamp.
Doorgaans mag je een infrarode lamp maximaal 15 minuten achtereen gebruiken. Het is dus niet zo dat je er meer profijt van hebt als je de infraroodlamp langer dan dat gebruikt. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant op.
Na het infrarood ritueel
Nadat de infrarood sessie is afgelopen, neemt u een lauwe douche. Het is niet nodig ijskoud te douchen zoals na een sauna omdat uw lichaam niet zo sterk is opgewarmd. Neem na het douchen zeker nog een rustpauze: geniet liggend van het ontspannen gevoel in uw lichaam.
Infrarood biedt verlichting bij artrose
Infraroodstraling kan een positief effect hebben op gewrichts- en spierpijnen. Dat geldt ook voor mensen met een reumatische aandoening, zoals artrose.
Het beste is trouwens om gebruik te maken van een therapeutische infrarood cabine. Deze is namelijk uitgevoerd met infrarood stralers in de achterwand. In combinatie met infrarood stralers wordt de infrarood warmte beter opgenomen door het lichaam.
Aan spierreuma of welke vorm van reuma is iets te doen. U kunt pijnstillers nemen, paracetamol of ibuprofen-achtige medicijnen, maar die helpen maar matig. Warm houden onder de douche of juist koelen met een icepack kan helpen. Fysiotherapie helpt eigenlijk niks, maar het is wel goed om in beweging te blijven.