Traditioneel ambachtelijk gemaakte halloumi is van ongepasteuriseerde schapen en geiten melk. Gerijpte halloumi is ook populair; naarmate de kaas ouder wordt wordt het droger, sterker en nog zouter. Het wordt bewaard in zijn eigen zout oplossing.
Halloumi bevat veel zout. Mensen met een hoge bloeddruk moeten vooral op hun zoutinname letten. Halloumi bevat ook veel verzadigd vet, hetgeen in verband wordt gebracht met het 'slechte' cholesterolgehalte.
Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas. Soms wordt daar ook nog koemelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta.Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en die – net als mozzarella – vrij elastisch is.
Heel wat grote bedrijven daar gebruiken voornamelijk koemelk, waardoor ook verschillende Cypriotische kaasproducenten de naam halloumi niet meer zullen mogen gebruiken.” Het aanbod zal dus wellicht dalen, wat meestal tot een hogere prijs leidt.
Is halloumi gezond? Ongezond is het zeker en vast niet, maar het is en blijft een zuivelproduct. Je kan het vetgehalte vergelijken met dat van jong belegen kaas. Daarnaast bevat halloumi geen dierlijk stremsel, waardoor het uitermate geschikt is voor vegetariërs.
Je kunt Halloumi rauw eten, maar het lekkerste is om de Halloumi in dunne plakjes te snijden en vervolgens te bakken of te grillen. De kaas smelt niet zoals andere kazen, maar krijgt wel een krokant korstje wat zorgt voor een goede bite!
Halloumi is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming Halloumi wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden. Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en een krokant korstje krijgt.
Het leuke van halloumi is dat je de kaas prima kan verwarmen. Je kan ze perfect bakken of grillen en ze krijgt daarbij een bijna vlees-achtige structuur. Bovendien komt er door de vele eiwitten een krokant korstje op de kaas.
Kaas bevat veel zout, dit geldt zowel voor jonge, belegen als oude kaas. Kies daarom voor kaas met minder zout zoals Maaslander, Maasdammer, IJsselkaas, Emmentaler en Gruy8re. Deze soorten bevatten 25 tot 35 procent minder zout dan 'gewone' kaas.
Een fabriekskaas blijft langer in het pekelbad liggen dan boerenkaas. De kaas verliest hierdoor meer vocht en wordt zouter. Fabriekskaas bevat gemiddeld 3 – 4 % zout, boerenkaas daarentegen bevat 2% zout. Dus met boerenkaas ben je al beter af dan fabriekskaas.
Meeste zout uit bewerkte voedingsmiddelen
Maar liefst 80% van het zout dat mensen binnenkrijgen komt uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje. Dagelijkse zoute boosdoeners zijn broodjes, kazen, vlees(waren) en vleesvervangers.
Er zijn kazen die niet smelten en stevig blijven als je ze bakt. Dit zijn paneer en halloumi. Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak, paneer is meer neutraal. Daarnaast zijn er kazen die als je ze verhit zacht worden, maar toch hun vorm houden, zoals ricotta en feta.
Wat is halloumi? Halloumi is een stevige kaas uit Cyprus. Deze kaas wordt gemaakt van zowel geiten-, schapen- en koeienmelk en staat bekend om zijn stevige structuur die niet smelt als je 'm verhit. Je kunt de plakken dus goed bakken …
Halloumi's licht rubberachtige textuur en kenmerkende piep tegen je tanden maken deel uit van zijn charme. Hoewel het gedurende twee uur (of een nacht) weken in koud water de kaas zachter maakt, zal de rubberachtige textuur niet volledig verdwijnen.
Houdbaarheid in een ongeopende verpakking
Berloumi en andere halloumi kan je goed bewaren. Vanaf de productiedatum blijft een gesloten pakje Berloumi minstens twee maanden goed. Je moet hem natuurlijk wel gekoeld bewaren. Onze Berloumi is minder lang houdbaar dan andere halloumi varianten.
Halloumi is een ongerijpte Griekse kaas, gemaakt van een combinatie van de melk van koeien, geiten en schapen. Halloumi is een echte grillkaas, doordat hij niet uitloopt is hij erg geschikt om te bakken, grillen of frituren. Halloumi is heerlijk in salades en wordt ook steeds vaker als vleesvervanger gebruikt.
Als de kaas plakkerig (niet vet van de olie-marinade) aanvoelt kun je hem beter niet meer opeten.
*Paneer is een Indiase verse kaas van koemelk en ideaal voor vegetarische gerechten. Paneer kun je eventueel vervangen door halloumi (dat is wel zouter) of tofoe (vegan).
Halloumikaas wordt gemaakt met een mengsel van schapen-, geiten- en koeienmelk. Berloumi is een Belgische grillkaas van het type halloumi, gemaakt van lokale koeienmelk. We maken ook een Berloumi Geit die uitsluitend gemaakt is van geitenmelk en een biologische Berloumi die we maken met lokale biologische melk.
Halloumi (Grieks: χαλλούμι; Turks: hellim; Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi (en soms varianten van die benaming) wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden.
Halloumi is een van de meest eiwitrijke kazen die er bestaan. Hij bevat geen verzadigde vetten en bijna geen koolhydraten. Dit maakt de kaas dus super geschikt binnen een kha dieet.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond!Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.