Waarom is gegooid met een d?

De medeklinkers uit 't kofschip ('t fokschaap) geven aan of een zwak werkwoord een 't' of een 'd' krijgt bij het vervoegen in de verleden tijd of bij het voltooid deelwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ezelsbrug.nl

Waarom is gegroeid met een d?

Als je 'gegroeid' langer maakt, krijg je 'gegroeide'. Je hoort dan een -d en schrijft die dus ook. Dit is de simpelste manier om te weten of je een voltooid deelwoord met een -d of met een -t schrijft. Dat er een verschil is, heeft te maken met de ex-kofschipregel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeroverdebasisschool.nl

Is het gegooid of gegooit?

– Nou weten wij neerlandici (en de doorsnee-Nederlander natuurlijk ook), dat de voltooid deelwoorden van gooien, dooien en heien eindigen op de letter 'd'. Er is gegooid, het heeft gedooid, en er is geheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ivn.nu

Wat is de regel van het Kofschip?

De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Waarom ex Kofschip?

Met 't ex-kofschip betere resultaten

Bij de persoonsvorm verleden tijd en het voltooid deelwoord van zwakke werkwoorden dus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeroverdebasisschool.nl

Drill in Vlaanderen (VRT Rapportage 2021)

29 gerelateerde vragen gevonden

Is het d of dt?

Een woord eindigt dus op dt als de ik-vorm op een d eindigt en de hoofdpersoon een extra t verdient, net als bij 'hij loopt'. Maar let op: 'je' erachter zegt niet alles! Veel mensen denken: als 'je' achter het werkwoord staat, krijgt het werkwoord geen t. Dat is niet altijd juist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beterspellen.nl

Is verhuisd of is verhuist?

Verhuist is goed in bijvoorbeeld 'Volgende maand verhuist Katrien naar Norg. ' In 'Katrien is verhuisd naar Norg' is verhuisd goed. Verhuisd is een voltooid deelwoord. In dat voltooid deelwoord komt de d terug van de verleden tijd verhuisde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Wat is de DT regel?

Als je een vervoeging maakt van een Nederlands werkwoord voeg je altijd maar 1 D of 1 T toe, nooit DT, DD of TT. Dus als je een -DT combinatie ziet, weet je dat de eerste D of T al uit het werkwoord komt. De andere T of D is erbij gezet om een vervoeging te maken en krijgt soms een extra E of EN erachter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op prosultsstudio.com

Hoe gebruik je dt?

In de tegenwoordige tijd krijgen werkwoorden die je vervoegt in de tweede en derde persoon enkelvoud altijd een t. Ik loop en hij loopt. En als de stam van het werkwoord eindigt op een d, krijg je dt: ik vind, hij vindt. Om een werkwoord te vervoegen, moeten we eerst op zoek naar de stam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Hoe schrijf je gegolfd?

Zowel 'gegolft' als 'gegolfd' is juist. Wij vinden de t-variant het duidelijkst. De juiste Nederlandse vervoeging van uit het Engels geleende werkwoorden: persoonsvorm, verleden tijd, voltooid deelwoord (d/t). Zowel in de officiële spelling als volgens het Witte Boekje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op twitter.com

Wat is het voltooid deelwoord?

Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe schrijf je gooide?

De verleden tijd van gooien is 'gooide'. Het voltooid deelwoord is 'heeft gegooid'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woorden.org

Hoe weet je of er een d of t achter moet?

Er is ook een trucje om te achterhalen of u aan het eind van het voltooid deelwoord -t of -d moet schrijven. U kunt daarvoor vergelijken met de verledentijdsvorm. Als die op -de(n) eindigt, krijgt ook het voltooid deelwoord een -d. Als de verledentijdsvorm op -te(n) eindigt, krijgt ook het voltooid deelwoord een -t.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe maak ik geen dt fouten?

Zo kun je de dt-regels voor de tegenwoordige tijd onthouden met het volgende ezelsbruggetje: ik drink nooit thee, jij drinkt soms thee en hij drinkt altijd thee. In plaats van thee kun je denken aan de letter t, die je bij ik bijvoorbeeld nooit gebruikt. Je schrijft dus ik word in plaats van *ik wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op correctnederlands.nl

Is het vind jij of vindt jij?

De correcte vervoeging is je/jij vindt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Waarom d en T?

In de tegenwoordige tijd wordt bij de tweede persoon enkelvoud (je, jij) en bij de derde persoon enkelvoud (hij, zij, het) altijd een –t toegevoegd aan de ik-vorm. Dit hoeft niet als een werkwoord al eindigt op een –t (het is: hij zit en niet hij zitt).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Is het geluncht of gelunched?

We kennen hem allemaal: de regel van 't Kofschip. Deze alom bekende spellingregel bepaalt dat we 'geluncht' moeten schrijven en niet 'gelunchd', evenals 'geschrobd' in plaats van 'geschrobt'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op languagepartners.nl

Is het gelooft of geloofd?

In de tegenwoordige tijd schrijf je altijd een t bij de derde persoon enkelvoud: hij gelooft. Zoals het ook is: hij werkt, hij past, hij geeft etc. Dat je het voltooid deelwoord met een d schrijft, kun je controleren via de verleden tijd. Die is: geloofde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schrijvenonline.org

Is het ingevult of ingevuld?

De verleden tijd van invullen is 'vulde in'. Het voltooid deelwoord is 'heeft ingevuld'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woorden.org

Wat mij verbaast of verbaasd?

Rol. In de onvoltooid tegenwoordige tijd staat er nooit een d, dus het is altijd het verbaast, hij verbaast, jij verbaast enzovoort. Voor het voltooid deelwoord is het het eenvoudigst om er gewoon een e achter te zetten. Verbaasde, dus verbaasd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schrijvenonline.org

Hoe schrijf je bereid?

'Je bereidt je voor' is correct, en 'Bereid u voor' is correct. De persoonsvorm van de tweede persoon enkelvoud tegenwoordige tijd ('je') eindigt altijd op een t, behalve bij uitzonderingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Is het red je of redt je?

' is juist. Red is hier een gebiedende wijs en die komt overeen met de ik-vorm van het werkwoord ('ik red'). De gebiedende wijs komt altijd overeen met de ik-vorm van het werkwoord: je voegt er dus geen t aan toe. Het maakt niet uit of er één persoon wordt aangesproken ('Margriet, red de tijger!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het wordt jij of word jij?

De correcte vervoeging is je/jij wordt.

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging word je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Populaire vragen