Het richt zich erop om medewerkers zo optimaal mogelijk te laten functioneren door zelfstandigheid. Iemand die 'empowered' is, heeft meer zelfvertrouwen en is tot meer in staat. Hij of zij voelt zich sterk genoeg om aan het eigen leven inhoud te geven en dat leidt dan weer tot een beter zelfbeeld.
Empowerment, de edele en ingewikkelde kunst van mensen ondersteunen in hun herstelproces en hen stimuleren contact te maken met hun eigen kracht en die te ontwikkelen, biedt perspectief op meer eigen regie eigen verantwoordelijkheid en het verwerven van autonomie.
Empowerment betekent in deze context dat mensen met psychische aandoeningen hun eigen kracht ontdekken en de controle over hun bestaan herwinnen.
Wat is herstelondersteunende zorg? Herstelondersteunende zorg is zorg die het persoonlijke en brede herstelproces van cliënten ondersteunt. Zij richt zich niet alleen op het behandelen van ziekte en problemen maar ook op het hervinden van zin in het leven en van betekenisvolle rollen in de samenleving.
Zelfredzaamheid kan ervoor zorgen dat ouderen minder zorg nodig hebben of kan zorg uitstellen. Ze kunnen meer zelf, ervaren vrijheid en krijgen meer zelfvertrouwen. Daarmee kunnen we de kosten in de zorg beheersbaar maken.
Hulpverleningsplan Bij een hulpverleningsplan of plan van aanpak of behandelplan of hoe je het plan ook wilt noemen, staan de stappen die je gaat nemen om in deze specifieke casus ervoor te gaan zorgen dat het geweld stopt en de situatie veilig wordt. Welke stappen je hiervoor moet nemen hangt sterk van de zaak af.
Zelfredzaamheid heeft invloed op verschillende levensgebieden. In de woonsituatie, maar ook op het gebied van mobiliteit of sociale redzaamheid. Door zelfredzaamheid te stimuleren kan zorg of intensivering van zorg worden uitgesteld of zelfs voorkomen.
Binnen het concept van empowerment staan kracht of invloed en mogelijkheden centraal. Iemand empoweren binnen je organisatie wil dus zeggen dat die persoon meer zeggenschap en kansen zal ervaren. Dat is te wijten aan bijvoorbeeld extra opgedane kennis of netwerkmogelijkheden.
De eerste stap die je als hulpverlener zet, is zorgen voor veiligheid. Dit betekent dat je zowel voor de veiligheid van het slachtoffer als voor je eigen veiligheid zorgt. Als je de veiligheid zo goed mogelijk onder controle hebt, kan je het slachtoffer benaderen.
Evalueren is een terugblik op het verloop en het resultaat van de hulpverlening. Je stelt in een evaluatie niet alleen vast, maar kent ook waarde toe aan hetgeen plaatsvond. Een goede evaluatie bewaakt de kwaliteit van het werk en zorgt dat er verantwoording wordt afgelegd over het handelen.
De zinvolle hulpverlener is zich bewust van de invloed die hij heeft op anderen. Hij denkt na over zijn houding en handelen tijdens het contact met de cliënt. Hij heeft een duidelijke visie over het leven en over de doelgroep en werkt ook vanuit deze visie.
Vijf niveaus van zelfredzaamheid
De niveaus zijn aangegeven met een score: een getal tussen 1 en 5 en met een korte beschrijving: 'acuut probleem', 'niet zelfredzaam', 'beperkt zelfredzaam', 'voldoende zelfredzaam', en 'volledig zelfredzaam'.
Eigen kracht betekent: je eigen leven kunnen vormgeven en problemen zelf kunnen oplossen. In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat dat burgers een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hoe ze hun leven inrichten.
Zelfzorg betekent bewust aandacht besteden aan je welzijn.
Dit kan genoeg slapen, gezond eten of sporten zijn, maar ook knuffelen met dieren, mediteren of afspreken met vrienden. Kortom: alles wat jou deugd doet. Neem dus bewust tijd voor dingen die jou energie geven, wat dat ook mag zijn.
Empowerment betekent dat mensen ontdekken dat ze de mogelijkheid hebben om hun levensomstandigheden te beïnvloeden, en daarbij hun eigen kracht ontwikkelen en in gaan zetten samen met deelgenoten.
Binnen het Social Work komt het woord empowerment neer op het bewustwordingsproces van de mens, waarbij de mens bij zijn eigen kracht komt en deze activeert. Dit gaat onder andere over 'eigen kracht' en 'zelfredzaamheid', twee veel gebruikte termen binnen de hulpverlening.
Bij empowerment van vrouwen gaat het erom dat vrouwen macht en controle krijgen over hun eigen leven. Met onze genderstrategie (2019-2023) proberen we dit mechanisme te versterken.
We hebben deze vraag beantwoord aan de hand van drie niveaus van empowerment: de kracht van binnenuit (de power within), de kracht die je put uit je omgeving (de power with) en de macht die je hebt om op breder politiek en maatschappelijk niveau te handelen (de power to).
Bejegening en omgang
Voor cliënten is de wijze waarop de hulpverlener hen benadert en behandelt belangrijk. In de professionele hulpverlening draait het om een respectvolle omgang van de client. Een goede houding en communicatie met verschillende zorgdisciplines zal essentieel zijn voor een optimale hulpverlening.