Het waren gewoon stokjes gesmolten suiker: mierzoet dus! Om dit af te breken gingen er heel wat citroenen en sinaasappels doorheen; alles om dat zoete snoep zuur te maken. Ook voegden ze wijnsteenzuur toe aan het recept; that'll do the job. Een zuurstok noemen we een zuurstok omdat ie ooit gewoon kneiter zuur was.
Slappe smaak
Toen waren er nog niet veel smaakstoffen, ofwel aroma's, te koop. En als die al te vinden waren, dan waren die heel slapjes van smaak. Eigenlijk proefde je alleen maar suiker.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, witte basterdstuiker (suiker, invertsuikerstroop), water, natuurlijk aroma, kleurstof (E120).
De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.
Een zuurstok is een vorm van snoepgoed. Het is een zoetzuur staafje waarvan afgebeten kan worden. De traditionele stok is wit van binnen en roze van buiten, het spreekwoordelijke zuurstokroze. Verder kan een zuurstok voorzien zijn van alle kleuren van de regenboog.
Het waren gewoon stokjes gesmolten suiker: mierzoet dus! Om dit af te breken gingen er heel wat citroenen en sinaasappels doorheen; alles om dat zoete snoep zuur te maken. Ook voegden ze wijnsteenzuur toe aan het recept; that'll do the job. Een zuurstok noemen we een zuurstok omdat ie ooit gewoon kneiter zuur was.
Het woord zuurstok staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
suiker, glucosestroop, voedingszuur (citroenzuur), dextrose, natuurlijk citroen aroma, saffloerconcentraat.
Een zuurtje is een snoepje van harde suiker, met meestal vruchtensmaak. Een zuurtje behoeft niet per se zuur te smaken, maar bevat wel zuren. Een Zure mat is een snoepgoed met een zure smaak.
Hoe worden ze gemaakt
Eerst wordt het water met suiker en glucosestroop in een pan gedaan. Dat wordt op het vuur gezet en verhit tot zo'n 130 graden. Na ongeveer 10 minuten wordt een deel uitgegoten op de koeltafel, dan worden en kleurstoffen bij gedaan.
Waar komt de welbekende kerst zuurstok vandaan? Ongeveer 100 jaar geleden is de zuurstok uitgevonden bij suikerfabrieken. Zij fabriceerde de zuurstok met het koken van suiker en het toevoegen van aroma's. Ze zuurstokken worden zuur gemaakt met sappen van citrusvruchten als citroen of sinaasappelsap.
zuurstok {de}
candy cane {znw.}
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Natuurlijk snoep je wel bewust: een drop kogel van Napoleon staat voor 25 calorieën. Suikervrij snoep levert aanzienlijk minder calorieën op dan snoep met toegevoegde suikers. Dit betekent niet dat je ongelimiteerd suikervrij kunt snoepen.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Zure matten
Volgens tandartsen zijn dit echt de grootste boosdoeners qua gaatjes, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of zelfs afbreken, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Hoe worden candy canes gemaakt? In het jaar 1919 startte een groep zakenmannen, onder leiding van Bob McCormack, een snoepbedrijf in Georgia. De candy cane was één van de eerste producten die het bedrijf op de markt bracht.
Snoep wordt gemaakt met suiker en met gelatine. En gelatine, dat wordt gemaakt van varkenshuid.
Daan gaat samen met Ewout naar een snoepfabriek om te zien hoe snoep gemaakt wordt. En natuurlijk zal hij ook veel proeven! In deze fabriek worden per week 10.000 lollies gemaakt en 20.000 zuurstokken! Daan gaat samen met Ewout naar een snoepfabriek om te zien hoe snoep gemaakt wordt.
Een lolly bestaat voor het grootste deel uit suiker dat is opgelost in water. Bij het suikerwater wordt vloeibare maisstroop toegevoegd en gemengd. Dat wordt verhit tot wel zo'n 140 graden! Dat wordt dikker gemaakt en er worden kleur en smaakstoffen bij gedaan.
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Zuur, zoet, zout, bitter en umami zijn de vijf basissmaken en kunnen we waarnemen met onze tong. Maar smaak gaat ook om balans, geuren, ervaringen en interactie. Zuur is daarbij een bijzondere; deze smaak werd oorspronkelijk gekoppeld aan producten die niet meer goed waren.