Na het kneden van het deeg wordt een stukje deeg gedurende een minuut in een heet wafelijzer gebakken.Daardoor wordt de wafel niet helemaal gaar en blijft de binnenkant zacht. Vervolgens worden de wafels in een ronde vorm gestoken en horizontaal doorgesneden.
Vroeger werden bijna alle stroopwafels 'siroopwafels' genoemd, tegenwoordig is dat anders en zijn siroopwafels een zeldzaamheid, In welk jaar de stroopwafel het levenslicht zag, is niet bekend. Een vermoeden is er wel: begin 19e eeuw toen bakkerij Kamphuisen melding maakte van een variant van het koekje.
En dan is er nog het oudste teruggevonden recept uit 1854, van Dirk van Vreumingen (1789-1870), koekenbakker aan de Kleiweg in Gouda.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in het begin van de negentiende eeuw in Gouda, vandaar dat dit type koek als Goudse wafel bekend is. Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden in de 19e eeuw dan ook wel armenkoeken genoemd.
Stroopwafels zijn nog steeds erg populair en Nederlanders eten gemiddeld zo'n twintig stroopwafels per jaar. Dit zijn in totaal meer dat 22 miljoen pakjes stroopwafels. In Nederland is de smaak zo populair dat hij ook in andere gerechten en producten wordt verwerkt.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd als eerste stroopwafelbakkerij. Deze werd in het begin van de 19e eeuw in Gouda gevestigd.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
Tot de lekkernijen waar dat ook het geval bij is hoort de stroopwafel die oorspronkelijk uit Gouda afkomstig is. Ook al is het een typisch Nederlands product, dat door zeer veel Nederlanders wordt gegeten, is de stroopwafel inmiddels bekend over de hele wereld.
Geschiedenis Goudse stroopwafel
In een van de oudste teruggevonden recepten, uit 1840, staat dat de wafels gebakken werden van deegresten en kruimels uit de bakkerij en gevuld werden met stroop. Omdat de wafels erg goedkoop waren werden ze ook wel 'armenkoeken' genoemd.
Er zijn dus eigenlijk 3 soorten stroopwafels: roomboter, roombotervulling en margarine wafels.
De eerste stroopwafel
Gelukkig is iedereen het ermee eens dat deze wafel in Gouda voor het eerst is gemaakt. De romantische uitleg is dat de Duitse vader van Pieter Willem Kamphuisen in 1810 een slecht lopende kousenwinkel in Gouda over heeft gedragen aan zijn zoon en die is toen koekenbakker geworden.
De stroopwafel bestaat uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar de stroop tussen komt. De siroopwafel daarentegen bestaat uit twee losse, dunne wafels die apart gebakken worden en die 'samengeplakt' worden met de siroop.
Er zitten 189 kilocalorieën in 1 extra groot (40 gram) stroopwafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'stroopwafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht.
Na ontvangst kunt u de stroopwafels ongeveer 3 tot 4 weken op kamertemperatuur bewaren maar de koeling heeft de voorkeur. Wilt u de stroopwafels langer bewaren, dan kunt u ze prima invriezen, zolang u ze maar langzaam en geleidelijk laat ontdooien.
Stroopwafels waren relatief goedkoop, doordat ze werden gemaakt van restjes deeg en koek. Aan het eind van de 19e eeuw werden ze ook populair in gebieden buiten Gouda. Tegenwoordig worden stroopwafels ook buiten Nederland gegeten.
Waar komen stroopwafels vandaan? Stroopwafels komen van oorsprong uit Gouda. Wanneer ze voor het eerst werden gebakken, weten we niet precies. Het oudst bekende recept stamt uit begin negentiende eeuw en bestaat uit twee dunne krokante wafeltjes met karamelsiroop ertussen.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in 1810 in de bakkerij van Kamphuisen. Onze siroopwafels zijn dus dé echte Goudse stroopwafels. Benieuwd hoe de eerste generatie Kamphuisen bakkers op het idee kwam om stroopwafels te maken?
De stroopwafel heeft Amerika veroverd. Hij is in bijna elke supermarkt te koop en nu introduceert McDonald's zelfs stroopwafelijs van Alaska tot Hawaii.