Waarom is een goede probleemanalyse belangrijk? Een goede probleemanalyse helpt je het probleem beter te begrijpen en om te zien of het de tijd en energie waard is het probleem op te lossen.
Het doel van een probleemanalyse is om je onderwerp te verkennen en af te bakenen, zodat je vervolgens een specifieke probleemstelling en doelstelling kunt formuleren. Ook helpt de probleemanalyse je op weg om de juiste hoofd- en deelvragen op te stellen.
Een probleemanalyse bestaat uit het signaleren van een probleem, het opsporen van de oorzaken, het scheiden van de hoofd- en bijzaken en verbanden leggen tussen de verschillende problemen. Een probleemanalyse kijkt dus echt naar het probleem zelf en (nog) niet naar de oplossing ervan.
Bij het schrijven van een probleemanalyse maak je twee dingen duidelijk: wat het probleem precies is en waarom het opgelost moet worden. Door hierover na te denken kom je tot een goede probleemstelling. Daarnaast kom je tot een doelstelling. Hierin beschrijf je wat je precies met je onderzoek wilt bereiken.
Wie, wat, waar, wanneer, waarom? Er zijn een aantal vragen die je kunnen helpen bij het maken van de probleemanalyse voor je scriptie, de zogenoemde 6W-vragen (Verhoeven, 2007). Deze vragen zijn een leidraad, niet alle vragen zijn even relevant voor jouw probleem.
Als verwacht wordt dat een werknemer langdurig ziek blijft, moet een probleemanalyse worden opgesteld.
Om de probleemanalyse in kaart te brengen, wordt vaak gebruikgemaakt van een visgraatmodel. Op basis van je probleemanalyse formuleer je vervolgens een afgebakende, relevante probleemstelling en doelstelling. Hierna begin je pas met het opstellen van de onderzoeksvragen.
Met de Probleemanalyse die is opgesteld door de bedrijfsarts, maken werknemer en werkgever samen een Plan van Aanpak voor de re-integratie. De gemaakte afspraken legt u samen vast op een formulier. U vult het formulier op de computer in en ondertekent het beiden.
Bent u bijna 6 weken ziek? Dan heeft u 1 of meer gesprekken gehad met de bedrijfsarts of bij de arbodienst. De arts bekijkt welke activiteiten u wel of niet kunt doen. Hij maakt na dit onderzoek een Probleemanalyse.
Een journalist probeert altijd een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Daarvoor wordt in de journalistiek een ezelsbruggetje gebruikt: de 5W1H-methode. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
Het 6W model van Ferrel is een afnemersanalyse die (potentiële) afnemers van de organisatie in kaart brengt. Hierdoor kan de organisatie kansen en bedreigingen in de markt identificeren en beter inspelen op marktontwikkelingen. Met behulp van de 6 W's kan dit gestructureerd worden geanalyseerd.
Hierbij kun je de "4W – methode" gebruiken. Die term staat voor: Wie, wat, waar, wanneer, hoe én de gevolgen.
In de aanleiding van je scriptie moedig je de lezer aan om jouw inleiding te lezen door interesse te wekken voor de probleemstelling (het onderwerp) van je onderzoek. Een aanleiding is datgene wat je heeft geïnspireerd tot een onderzoek naar je scriptieonderwerp.
Wat is een aanleiding? In de aanleiding geef je antwoord op de vraag: waarom is het belangrijk dat hier nu onderzoek naar gedaan wordt? Vaak ontstaat de aanleiding vanuit een probleem, een wens of een gebeurtenis.
De Probleemanalyse wordt gebruikt bij het re-integratietraject. Met dit formulier brengt u als bedrijfsarts de situatie van een werknemer in kaart: welke beperkingen heeft hij en wat betekent dit voor zijn mogelijkheden om te werken?
In het plan mag alleen informatie staan die gerelateerd is aan de re-integratie. Er mag nooit medische informatie in het plan van aanpak staan. Zelfs niet als de medewerker hiervoor akkoord geeft.
U en uw werkgever moeten daarbij een aantal stappen volgen. Die stappen heten samen 're-integratietraject'. Een re-integratietraject duurt meestal maximaal 2 jaar.
Het 5w- of 6w-model van Ferrell is een methode om meer inzicht te krijgen in het gedrag en de wensen van klanten.
Geef in je probleemstelling duidelijk aan waar en wanneer het probleem zich afspeelt, wie betrokken is bij het probleem en wie er last van heeft. Je beschrijft ook welke informatie over het probleem bekend is en wat al tevergeefs geprobeerd is om het probleem op te lossen.
Een probleemstelling bevat dan drie onderdelen: waar zit het probleem, wat is het probleem, en waarom is het een probleem. Voorbeeld: “de afdeling klachtafhandeling (waar) slaagt er niet in om binnen een week de klachten af te handelen (wat).
Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek.
Een poortwachter is iemand die de entree van een gebouw of terrein bewaakt en de deur openhoudt voor in- of uitgaande bezoekers.
De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen. En wat dat betekent voor uw mate van arbeidsongeschiktheid. Is die minstens 35%, dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.