De functie van ontsteking is het verwijderen van de oorspronkelijke oorzaak van celbeschadiging, het opruimen van afgestorven (necrotische) cellen en weefsels die door de oorspronkelijke beschadiging én het ontstekingsproces zelf beschadigd zijn geraakt, met als laatste onderdeel het starten van weefselherstel.
Ontstekingen zijn in principe heel nuttig en belangrijk. Ze ontstaan als reactie op een wond of infectie in je lichaam. Het ontstekingsproces gaat gepaard met de klassieke tekenen van ontsteking: functieverlies, pijn, zwelling, roodheid en warmte.
Wat is een ontsteking? Het lichaam reageert op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel door middel van een ontsteking. De ontsteking wordt door het lichaam gebruikt om het lichaam te herstellen. Bij een ontsteking wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
Een acute ontsteking is de reactie van het lichaam op schadelijke stimuli – het maakt het genezingsproces van beschadigde weefsels mogelijk en verdwijnt dan. Chronische ontstekingen zijn volhouders en houden zichzelf in stand.
Een ontsteking is een reactie op schade aan de membranen van cellen en in de cellen zelf. Deze reactie is zowel beschermend als alarmerend. Wanneer u letsel oploopt, bijvoorbeeld door een val of een ongeluk, kan uw wond besmet raken met een bacterie of een ziekte.
De functie van ontsteking is het verwijderen van de oorspronkelijke oorzaak van celbeschadiging, het opruimen van afgestorven (necrotische) cellen en weefsels die door de oorspronkelijke beschadiging én het ontstekingsproces zelf beschadigd zijn geraakt, met als laatste onderdeel het starten van weefselherstel.
Een ontsteking is klinisch te herkennen aan 5 klassieke tekenen: rubor (roodheid), calor (warmte), tumor (zwelling), dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies).
Er worden signaalstoffen uitgescheiden waardoor bloedvaten open gaan staan en immuuncellen in de wond trekken. De ontsteking kenmerkt zich door roodheid, zwelling en pijn en je ontziet het aangedane gebied liever even. Zo kan het rust krijgen om te genezen.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
'Ja!Onze onderzoeksresultaten laten zien dat het de ontstekingen zijn die de vermoeidheid veroorzaken.
Ontstekingen kunnen verschillende klachten geven zoals pijn, warmte, roodheid, zwelling en verlies van functie. Een ontsteking kan ook in het lichaam aanwezig zijn zonder dat u dit merkt. Als het bloed dan geanalyseerd wordt kan de ontsteking vaak in het bloed wel worden aangetoond.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Kankers veroorzaakt door virale infecties
ons afweersysteem kan de infectie niet genezen, het virus zal zich chronisch in bepaalde cellen vestigen, we noemen het dan een chronische infectie. Een dergelijke chronische infectie kan in bepaalde gevallen leiden tot kanker.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Laaggradige ontstekingen worden ook wel chronische of stille ontstekingen genoemd. Er is geen 'echt' of acuut probleem, maar het immuunsysteem is wel gealarmeerd. Er zijn dus steeds ontstekingsstoffen in het bloed actief die naar organen en weefsels verspreid worden.
Verschil tussen een ontsteking en infectie
Er is sprake van een infectie wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt en zich vermenigvuldigt. Een ontsteking ontstaat als gevolg van een reactie op lichaamsvreemde stoffen of een weefselbeschadiging.
Stress verergert bovendien de ontstekingen die er al zijn. Ook een tekort aan cortisol (door jarenlange stress bijvoorbeeld) kan voor ontstekingen en/of een 'ontremd' immuunsysteem zorgen. Ontremming van het immuunsysteem kan leiden tot onder meer allergieën en auto-immuunziekten.
Bij stress komen er stresshormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Koel bij zwelling de rode en warme plek na de activiteit.Ontstekingsremmende medicatie wil helpen om de irritatie te laten afnemen. Informeer hiervoor bij de huisarts. Neem rust met het aangedane been om de ontsteking te laten herstellen.
De betekenis van infectie en ontsteking worden vaak door elkaar gebruikt, maar de betekenis is niet hetzelfde. Bij een ontsteking reageert het lichaam op beschadiging van weefsel door bijvoorbeeld een snee of bacteriën. Een ontsteking is dus een reactie van uw lichaam op een infectie.
Voeding die chronische ontstekingen afremt:
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.