Het aanbod is beperkt Voor de productie van andere houtsoorten worden vaak speciaal bossen aangelegd, waarbij er met bepaalde middelen voor wordt gezorgd dat deze bomen zo snel mogelijk groeien. Dit wordt niet gedaan voor de productie van olijfhout en het aabod is daarom beperkt en het product blijft uniek.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro.Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels.
Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen. Hier is gelukkig wel iets aan te doen door het gebruik van drainage, lava-gesteente, … Meer informatie over het planten van een olijfboom.
1 olijfboom geeft ons ongeveer 20 kilo aan olijven en een olijf bevat ongeveer 16-20% vet. Dit vet zit grotendeels in het vruchtvlees maar ook voor een deel in de pit. Dit resulteert in 3 tot 5 liter top kwaliteit olijfolie per boom. Olijven worden geoogst als deze bijna rijp zijn.
De leeftijd van olijfbomen is niet belangrijk voor het dragen van de vrucht; wel de leeftijd van de twijgen. Een olijf kunt u niet rechtstreeks van de boom consumeren.
De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ongeveer 15 °C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.
In ons klimaat in Nederland is een olijfboom in principe wel winterhard, maar met name kleinere bomen of langere vorstperiodes vragen toch om extra beschermende maatregelen. Hoe dikker de stam, hoe beter je boom tegen vorst kan. Neem vooral het zekere voor het onzekere, beter teveel beschermd, dan een dode olijfboom!
In Nederland en België worden olijven soms geteeld als kuipplant. De oudere planten mogen het hele jaar op volle grond staan.
Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken ( 3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang.
In conclusie hebben olijfbomen de potentie om enkele honderden jaren oud te worden en sommige kunnen zelfs duizend jaar of langer leven.
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water.
De olijfboom staat bekend om zijn mediterrane en warme uitstraling. Deze plant kun je vooral in Spanje en Portugal tegenkomen. De olijfboom is makkelijk in de verzorging en staat graag in het zonlicht.
De olijfboom is sterk, dus geef hem vooral niet te snel op!
Zeker als je een mediterrane sfeer in je tuin wilt creëren, is de olijfboom een geschikte boom. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter blijft het blad aan de boom. Zo geniet je het hele jaar door van de olijfboom in je tuin. Dat maakt deze boom erg populair in Nederland.
Olijven oogsten doe je zo
Bij de traditionele teelt met een opbrengst tot 3.000 kilogram olijven per hectare bedraagt de kost voor de olijfboeren maximaal 0,25 euro per kilogram olijven.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen.
Een olijfboom heeft zon nodig! Deze bomen komen namelijk van nature uit het zonnige zuiden. Zet je olijfboom dan ook op een zonnige standplaats, zoals op het westen of op het zuiden. Hoe meer zon je boom krijgt, hoe sterker je boom wordt en hoe mooier je boom eruitziet.
Een olijfboom (Olea Europaea) is een echte eye catcher in huis! Wanneer een olijfboom in pot staat, dan moet deze op een standplaats komen met voldoende zonlicht. Vaak worden de kleine olijfboompjes in huis ook wel bonsai-olijfbomen genoemd.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Hoewel er geen exacte richtlijnen zijn voor de hoeveelheid olijfolie die je dagelijks zou moeten consumeren, zijn er enkele richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid. De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Eerst de olijven pletten en drogen, daarna met de Piteba oliepers de olie persen. Met de Piteba notenkraker plet je eerst de olijven en daarna droog je deze in een voedseldroger. De gedroogde olijven gaan inclusief pit in de PITEBA oliepers. Zo pers je pure verse olijfolie!
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.