Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
Maar van deze donkere varianten zijn er nog maar weinig. Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
SOORTEN BRUIN BIER
Engelse brown ale komt uit het noorden van Engeland en is amberkleurig tot lichtbruin. De smaak is iets droger en sterker dan de brown ale die ze in het zuiden drinken. Daar zijn de bieren namelijk donkerder van kleur en zoeter van smaak. Beide soorten hebben nootachtige smaken.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Bier en gezondheid
Dit houdt in dat 1 of 2 glazen op een dag bijvoorbeeld de slapeloosheid kan tegen gaan. Tevens kan het de huid verbeteren, stress verminderen en de kans op een hartaanval verlagen. Ten slotte is bier een grote bron van vitamine B. Vooral donker bier is rijk aan vitamine B3, B6 en B8.
De gebruikte soorten mout hebben elk een bepaalde kleur en geven tezamen het bier een bepaalde kleur. Pilsmout heeft bijvoorbeeld een lichtere kleur dan karamelmout. Zo zijn er ook speciale mouten, zoals chocolade of koffie mouten die een donkere kleur hebben. De gebruikte mouten hebben dus invloed op bierkleur.
Eerst zou ik graag verduidelijken dat bruine, donkere of dubbele bieren gewoon allemaal hetzelfde is. Het is maar welke benaming je zelf verkiest.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar een stuk zwaarder. Quadrupel is de jongste bierstijl in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Brouwerij Koningshoeven was de eerste die een bier deze naam meegaf. Derhalve is dit bier - La Trappe Quadrupel - de stijlicoon geworden.
Hier zijn geen regels voor, in principe kan alles, maar in de praktijk brouwen de trappisten traditionele bovengistende bieren met een vrij hoog alcoholpercentage, boven de 5%. Vaak is er een bruin bier en een blond bier, aangeduid als „dubbel” en „tripel”.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Dubbel bier
Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken. In theorie zou zwaar blond ook onder dubbel kunnen vallen. Dan gebruikt men enkel meer lichte mouten.
Het eesten (= verwijderen van de kiemen van de gerst) en drogen gebeurt bij een lagere temperatuur bij een bleek gerstemout dan bij een donker gerstemout. Door de hogere temperatuur treedt er een soort karamelisatie op die de donkere kleur geeft.
De onderzoekers schrijven deze gunstige eigenschap toe aan de aanwezigheid van gerst en hop. Gerst bevordert de productie van het hormoon prolactine, dat de melkproductie op gang brengt. En hop kan voor rust en ontspanning zorgen.
IPA bier & eten
IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter bier. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. IPA bier drinkt lekker weg bij: Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.
Diarree na alcohol drinken
Diarree na alcohol ontstaat door een combinatie van factoren. Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast.
Hij geloofde immers dat Leffe door monniken werd gebrouwen in een Belgische abdij, maar het bier komt in werkelijkheid uit een fabriek waar ook Stella Artois wordt gebrouwen.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.
Door de jaren heen is er een uitgebreid assortiment van Leffe-bieren geboren en aan bierliefhebbers geserveerd. Vandaag neemt AB-InBev deze taak over, om de traditie van het Leffe bier, dat sinds 1240 met veel passie wordt gebrouwen, verder te zetten.