Carotenemie wordt gekenmerkt door een typische oranje verkleuring van de huid, vooral ter plaatse van talg- en zweetklieren en in gebieden waar de hoornlaag het dikst is, zoals handpalmen en voetzolen, en door een hoge concentratie ?-caroteen in het bloed.
Wat is carotenoderma? Bij carotenoderma is de huid niet huidskleurig, maar geelbruin tot oranje. Deze verkleurde huid is vooral te zien op de plekken op het lichaam met een eeltlaag, zoals de handpalmen en voetzolen. Maar ook het voorhoofd en de neus kunnen oranje worden.
Een oranje verkleuring aan de voeten komt niet zo heel vaak voor, maar kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het tamelijk zeldzame ziektebeeld pityriasis rubra pilaris. Een gele verkleuring kan onder meer komen door geelzucht, yellow-nail syndroom of bepaalde therapie tegen kanker.
Rode voeten
Deze verschijnselen kunnen duiden op onder andere een infectie, maar ook op een zeldzame 'Charcot voet' die bij diabetes patiënten kan voorkomen. Er is dan sprake van meerdere fracturen in de voet, die door een gebrek aan gevoel (neuropathie) onopgemerkt zijn ontstaan.
Het is verhard en wat gelig van kleur en het is goed dat het er zit want het beschermt je voetzool. Wanneer druk en wrijving teveel wordt, dan wordt de eeltlaag dikker en harder hierdoor zal de eeltlaag meer wit van kleur gaan worden. Wanneer de huid droog is en het eelt dikker wordt, kunnen er kloven ontstaan.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder.
Blijven je voeten opgezet, dan kan er meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, trage schildklier, nierprobleem of een bloedpropje. Bij blijvend opgezwollen voeten is een bezoek aan de dokter dan ook aan te raden.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen.
Kenmerkend voor geelzucht is een gelige kleur van de huid en van het oogwit. Afhankelijk van de oorzaak van de geelzucht kunnen andere klachten voorkomen zoals ontkleurde ontlasting, donkere urine en jeuk.
Een beetje geelzien is niet erg, maar als de waarde van het bilirubine te hoog is, kan dit schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van het kind. Bilirubine is een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Vóór de geboorte heeft het kind relatief veel rode bloedcellen.
Gele kleur
Geelzucht is geen ziekte maar een symptoom. Het betekent dat de huid geel ziet. Die gele kleurstof ontstaat door afbraak van de rode bloedlichaampjes. Die afbraak gaat altijd door, maar bij sommige mensen gaat dat veel sneller.
Carotenemie wordt gekenmerkt door een typische oranje verkleuring van de huid, vooral ter plaatse van talg- en zweetklieren en in gebieden waar de hoornlaag het dikst is, zoals handpalmen en voetzolen, en door een hoge concentratie ?-caroteen in het bloed.
Zelfs de druk van een laken of deken kan te pijnlijk zijn. Zwelling en ontsteking van de voet, meestal te zien door rode glanzende huid. Schilferende, jeukende huid rond en op het aangetaste gedeelte van de voet. Snelle verergering van de pijn, meestal 's nachts en dan het afnemen hiervan een aantal dagen erna.
Leg je voeten eventueel wat hoger, zodat het bloed niet te veel naar beneden stroomt. Drink veel water en (groene) thee. Eet minder zout, want dit zorgt voor het vasthouden van vocht.
Bij voetschimmel heeft u meestal witte schilfers en scheurtjes (kloofjes) tussen uw tenen. U kunt ook schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van uw voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Soms ziet u blaasjes en puistjes erbij.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Op de bal van je voet bevinden zich je hart en longen. Onderaan je voet tref je het spijsverteringsstelsel aan. Je hiel vertegenwoordigt je bekken, billen en voortplantingsorganen. De binnenkant van je voet staat voor je wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.