Algemeen. De Lork of Lariks (Larix) is als conifeer een bijzondere boom te noemen. Het is namelijk het enige coniferengeslacht in West-Europa, waarvan de bomen hun naalden in de winter verliezen. Wel geniet je in de herfst daardoor van een prachtige herfstverkleuring, van fel oranjegeel tot goudgeel.
Deze bladverliezende conifeer heeft een mooie rechte, roodbruine stam met horizontaal staande takken waaraan de naalden ontwikkelen. De zachte, groene naalden hangen in bundels bij elkaar en kleuren in de herfst prachtig goudgeel of oranjegeel. Dat maakt de Europese Lariks bijzonder en spectaculair.
De lariks is een bekende bladverliezende conifeer met een rechte stam en afhangende takken. Het is een snelle groeier die tot 30-35 meter hoog wordt. Deze conifeer loopt frisgroen uit in het voorjaar en in de herfst verkleuren de naalden naar goudgeel waarna ze afvallen.
De lariks kan in zijn natuurlijke woongebied 40 – 50 meter hoog en soms wel 600 jaar oud worden. Het onderste deel van de stam bij volwassen bomen is vrij van takken. De dikke, gegroefde schors is lichtbruin.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
Het gebruik van Douglas en Siberisch lariks
Douglas is erg populair in de Nederlandse tuin als overkapping of veranda. Maar ook Siberisch lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding of vlonder. Ten opzichte van Tropisch hardhout, zijn Douglas en Siberisch lariks relatief goedkope houtsoorten.
Het is een sterk harshoudende houtsoort, hierdoor is Larikshout minder gevoelig voor schimmels en rotten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het hout na verloop van tijd alleen maar harder wordt. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van deze houtsoort. Het hout kan noesten en kwasten bevatten.
Hoe hoog/groot wordt een Larix kaempferi? Een Larix kaempferi kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 25 - 30 m, snelgroeiend. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en het klimaat.
Douglas is doorgaans iet meer rosé van kleur terwijl Lariks doorgaans geler is. Een ander relatief klein verschil is dat Douglas doorgaans iets minder scheurt dan Lariks, terwijl de duurzaamheid van Lariks iets hoger licht dan Douglas. Een ander verschil is dat Lariks minder stabiel is dan Douglas.
Meer informatie over Siberisch Larikshout.
Siberisch lariks hout (of Lorkenhout) - afkomstig van naaldbomen - is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid, een elegant uiterlijk & een sfeervolle uitstraling.
Lariks is net als douglas een harshoudende houtsoort. Hierdoor is het minder gevoelig voor schimmels en rotten. Verder wordt de houtsoort na verloop van tijd steeds harder. Dankzij deze eigenschappen is lariks relatief duurzaam.
Is een lariks giftig? Nee hoor, een lariks is niet giftig.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Het heeft een lichte crème/lichtbruin kleur benadrukt de lichte kleur van Lariks hout.
Opmerkingen: Na Taxus kan Siberisch Lariks gezien worden als het beste en meest duurzame grenenhout van Europa.
Douglas Lariks hout is zeker geschikt om buiten te gebruiken. Zorg er wel voor dat de hout niet in contact staat met de grond. Staat Douglas Lariks wel in contact met de grond, dan is de kans op rotten sneller.
Het gewicht van inlands en Midden- Europees lariks loopt uiteen van 450- 650 kg/m3. Vers hout kan wel 800-900 kg/m3 wegen. Lariks uit Rusland en Siberië is nog zwaarder en heeft een gewicht van 750-1.100 kg/m3; het vers- gekapte hout is soms zo zwaar, dat het niet kan worden gevlot, omdat het zinkt.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Lariks hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Lariks hout.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder.
Lariksen of lorken zijn zomer groene naaldgewassen, die hun naalden in het najaar verliezen. Maar ze bieden, evenals loofbomen, het hele jaar een afwisselende aanblik: zachtgroene naalden in het voorjaar, donkergroene in de zomer en in het najaar stralend gele kleuren.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks.De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Lariks behandelen doet u met beits of houtverf. Het resultaat is dat het hout langer meegaat en een mooie uitstraling blijft behouden.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.