Iedereen kan de
Waarom een 112NL app? Met de 112NL app kan de meldkamer u beter en sneller helpen. Als u met de app 112NL belt: • Kunt u direct met een knop aangeven welke hulpdienst u nodig heeft. Stuurt u automatisch persoonlijke gegevens naar de meldkamer die u vooraf al heeft ingevuld.
112 bellen zonder beltegoed en zonder simkaart
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
Zorg dat jij en je contacten een sterke internetverbinding hebben als je groepsoproepen wilt starten of ontvangen. Je hebt via WhatsApp geen toegang tot alarmnummers, zoals 112. Voor noodoproepen moet je alternatieve communicatiemiddelen gebruiken.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Hulpdiensten zien automatisch je locatie wanneer je 112-noodnummer belt. Wie 112 belt heeft dringend hulp nodig. Wanneer elke seconde telt is het belangrijk dat de ambulance, brandweer of politie snel ter plaatse is.
Nog later werd het Europese noodnummer 112 ingevoerd, dat parallel werd gesteld met het nummer 100. Dankzij het centraliseren van de dringende hulpvragen en het uniforme oproepnummer voor het hele land, kon er gemakkelijker en efficiënter een beroep gedaan worden op brandweer, politie en medische hulpverlening.
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Straffen voor 112-misbruik
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
Als je in nederland 911 belt, wordt je automatisch met 112 doorverbonden.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
112 wordt gemiddeld 4500 keer per dag gebeld.
Download de gratis app in de App Store (Apple) of in de Play Store (Android) via de zoekterm '112 BE'.
Nu is er ook voor Android de mogelijkheid deze meldingen te zien met behulp van de gratis applicatie Alarmering Droid.
De minister wil stoppen met het automatisch inlichten van de pers omdat bij die alarmering ook privégegevens kunnen worden meegestuurd, zoals het adres waar een ambulance naartoe rijdt. Volgens De Kort doet de pers geen verslag van medische incidenten waarbij een ambulance betrokken is.
Terugbellen. Het kan ook zijn dat je 112 hebt gebeld, maar het probleem in de tussentijd al opgelost is. “Ook als je dan hebt opgehangen, bel dan terug naar 0900-8844. Dit is geen spoednummer, maar dan krijg je wél de politie aan de telefoon.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Een noodoproep heeft een totaal andere status (hoogste prioriteit) binnen een GSM (of UMTS) netwerk. De operator zet deze oproep zelf door naar het landelijke noodnummer. Dus een Amerikaan die in Nederland 911 probeert te bellen komt gewoon middels een noodoproep bij 112 uit.
In de probeertelefoons zit nog geen simkaart, maar daarmee kan dus wel het alarmnummer worden gebeld. In de gevallen dat er wel een simkaart in de telefoon zit, stuurt het KLPD een sms dat naar 112 is gebeld. Mensen bellen dan wel onbewust doordat de telefoon wordt geactiveerd in bijvoorbeeld een tas of een broekzak.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Je hoeft dus zeker niet nog eens apart te bellen naar de 100 indien je 101 belde. Als een operator via het nummer 101 uit het gesprek afleidt dat er naast politie ook medische hulp nodig is, zal die persoon dat ook meteen doorgeven aan de betrokken diensten.
Noodnummer in Europa
Als u in de EU bent, kunt u in alle landen van de EU het Europese alarmnummer 112 bellen.
Zwitserland: Algemeen noodnummer: 112. Alpine Rettung Schweiz en Rettungsflugwacht Rega vanuit Zwitserland: 1414. Vanuit het buitenland: 0041-333-333 333.