Verzadigd vet en calorieën Wat een reep chocolade dan wel veel bevat is vet. Zo bevat 100 gram chocolade zo'n 20 gram vet. Verzadigde vetten zorgen voor een verhoogd LDL-cholesterolgehalte van het bloed en dat is weer niet goed voor je bloedvaten. Naast vetten bevat chocolade ook veel calorieën.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten. In melkchocolade en pure chocolade zit wel cacao, maar ook suiker en andere toevoegingen.
Chocolade en acne
Suikers stimuleren de aanmaak van insuline en tasten het collageen in de huid aan, met huidveroudering als gevolg. Rimpels dus. Maar wordt het eten van chocolade normaal niet gelinkt aan puistjes? Er is helemaal geen wetenschappelijk bewezen verband tussen het eten van chocolade en acne.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Uit verschillende studies kwam naar voren dat er een link bestaat tussen het eten van pure chocolade (minimaal 70% cacao) en de vermindering van buikvet. Pure chocolade bevat antioxidanten, die een opgeblazen gevoel helpen verminderen.
Chocolade verhoogt, in tegenstelling tot wat velen denken, het cholesterol niet. Ook voor ontstekingen is chocolade nuttig: in chocolade zit het stofje polyfenol, wat ontstekingsremmend werkt. Chocolade eten mag dan door velen gezien worden als snoepen, maar net zo schadelijk als snoepgoed is het niet.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Diegenen die dagelijks pure chocolade aten, kampten 70% minder vaak met depressieve symptomen dan diegenen die nooit chocolade aten. Hoe meer pure chocolade er gegeten werd, hoe groter het effect. Voor andere chocolade vonden de onderzoekers dit verband niet.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan. Waarom? Omdat hier magnesium in zit, en dat is waar je in dit geval écht nood aan hebt.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Je lichaam heeft (helaas!)geen chocolade, maar waarschijnlijk magnesium nodig. Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren.
Chocolade verlaagt ook de bloeddruk. Een verdubbeld positief effect dus.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
BAARN - Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers die een excuus zoeken om nog een blokje extra te nemen. Pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group.