De gevaren van blootstelling aan chloor
Chloor is giftig bij niveaus van 0,5 ppm en langdurige blootstelling aan niveaus van 50 ppm kan de dood tot gevolg hebben. Het gas is 2,5 keer zwaarder dan lucht, wat betekent dat het zich op grondniveau ophoopt.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Nee, chloor in het leidingwater is niet schadelijk voor onze gezondheid. Het enige nadeel is de geur van chloor. Je kunt water met een chloorsmaak of -geur dus zonder problemen drinken. Wil je op vakantie toch liever een glaasje water zonder chloorsmaak?
Bij eenmalig inademen van chloordamp, met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest, verlaat men best onmiddellijk de plaats van het ongeval. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen, na enkele uren.
Bij een concentratie van slechts 3,5 ppm is chloor al te herkennen aan de geur; chloor kan acuut dodelijk zijn bij 1000 ppm maar langdurige blootstelling (40 uur per week) moet niet hoger zijn dan 0,5 ppm.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Alleen uv-a-licht (waaronder uv-stralen van de zon) breekt aanzienlijke hoeveelheden chloor af.
Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater.
Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie. Een eenmalige blootstelling aan chloordamp kan ernstige gevolgen hebben zowel op korte als op lange termijn en moet steeds ernstig worden genomen.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven (cercariën) van een platworm (trichobilharzia ocelata). Als het warm weer is kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. De larven kunnen met z'n allen uw huid in kruipen.
Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus. En vergeet ook niet je zwemkleding te wassen.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Inslikken. verdunde oplossing*: de inname van een kleine hoeveelheid is niet gevaarlijk. Het kan leiden tot milde symptomen van misselijkheid, braken en buikpijn. Grote hoeveelheden kunnen brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken.