De eigenheid van cheddar komt door een bewerking die men cheddaring noemt: na het stremmen van de melk en het in stukjes snijden van de wrongel laat men de wei aflopen. De wrongel gaat dan aan elkaar koeken. Vanaf hier wordt het proces anders dan bij gewone kaas.
Het is een halfharde kaas, vaak met een kruimelige structuur die toch romig is. De kleur is meestal pastelgeel. Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt.
Vergeleken met andere kaassoorten bevat cheddar wat meer zout, vet en calorieën. Daarom zou het in een gezond voedingspatroon niet de eerste keuze moeten zijn in kaas.
De kaas is geler als koeien in de wei hebben gestaan. Als de koeien op stal hebben gestaan zal de kaas bleker kleuren. De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Cheddar behoort tot de harde kazen die hoofdzakelijk van gepasteuriseerde koemelk worden gemaakt. Voor de productie van Cheddar, wordt gepasteuriseerde melk verhit tot 30°C en geënt met een melkzuurbacterie. Vervolgens wordt stremsel toegevoegd, waardoor de wrongel samenklontert, en verhit wordt tot 38°C.
Maar hoe komt de cheddar die we in Nederland meestal zien aan die oranje kleur? Door een kleurstof genaamd annatto, die wordt gewonnen uit de zaden van de tropische orleaanboom.
Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
In Nederland wordt voor de plakken kaas die McDonald's gebruikt, vaak de term smeltkaas toegepast. McDonald's beraadt zich op de mogelijkheid om de consument specifieker over de kaas in de Cheeseburger te informeren.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Kan je cheddar koud verwerken? Zeker! Denk maar aan een frisse salade voor in de lente, combineer de kaas met een stukje geroosterd vlees. Aangezien de cheddar zelf sterk van smaak is, verwacht je bij de kaas ook een uitgesproken smaak van vlees.
Cheddar behoort tot de harde kazen die hoofdzakelijk van gepasteuriseerde koemelk worden gemaakt. Voor de productie van Cheddar, wordt gepasteuriseerde melk verhit tot 30°C en geënt met een melkzuurbacterie. Vervolgens wordt stremsel toegevoegd, waardoor de wrongel samenklontert, en verhit wordt tot 38°C.
Hoe smelt je plakjes cheddar? Leg de plakjes op een schaal en smelt ze in de magnetron in ongeveer 2 minuten op vol vermogen. Roer elke halve minuut om zodat het niet gaat aankoeken. Heb je geen magnetron zet dan een grote pan op met heet water waarin je een kleinere pan kan zetten.
Echte cheddar bevat net als gewone kaas vrijwel geen koolhydraten. Lees ook bij cheddar altijd het etiket en kies de soort met vrijwel 0 gram koolhydraten! Enkele heel geschikte soorten: – AH Burgerkaas rode cheddar plakken (0 gram koolhydraten/100 gram);
Witte cheddar kaas wordt gemaakt van koemelk, doordat er geen natuurlijke kleurstof is toegevoegd blijft de kaas wit. Deze kaas is vooral in de Amerikaanse keuken enorm bekend.
Rode cheddar is cheddarkaas die gekleurd is zodat het meer oranje of rood in kleur lijkt. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een natuurlijke kleurstof genaamd Annatto, die in bomen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied wordt gevonden.
Een kaas die goed smelt én lekker smaakt is dus perfect. Grote kanshebbers zijn Gruyère, Comté, Camembert, Brie, Taleggio, Fontina en natuurlijk Cheddar. Deze kazen hebben een uitgesproken smaak én smelten goed.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Geitenkaas is wit omdat geiten het caroteen uit gras in hun maag omzetten in vitamine A. Vitamine A is kleurloos en daarom is geitenkaas wit. Caroteen is de stof die wortels hun oranje kleur geeft.
Cheddar – Cheddar is ook een harde kaas en bevat enkel sporen van lactose (0,1 gram per 100 gram).
Er zit 6,9 gram vet in 1 voor snee (20 gram) cheddar, waarvan 4,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Welke kaas gebruik je voor nacho's? Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus.
Harde kazen zijn het meest geschikt om in te vriezen
Hardere kazen zoals cheddar, gouda, parmezaan en gruyère kun je net doordat ze vaster en dus minder water bevatten wel gemakkelijk invriezen.