Accijns. Een extra reden waarom consumenten vreemd opkijken van de pijs van alcoholvrij bier is omdat er geen accijns op wordt geheven, in tegenstelling tot pils met alcohol. Sinds de laatste accijnsverhoging in 2014 moet er voor 100 liter pils €37,96 aan accijns worden betaald, dus €0,38 per liter.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Het drinken van alcohol kan er dus voor zorgen dat je aankomt. Dit is niet het geval bij alcoholvrij bier. Ook bevat bier veel meer calorieën dan bier zonder alcohol. Dat komt door het hoge aantal calorieën van alcohol: zo'n zeven kcal per gram.
Gezonder dan frisdrank
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdranken zoals cola of limonades niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Van de volwassenen in Nederland dronk 15,6% in 2022 maandelijks alcoholvrij bier [5]. Er zijn meer mannen (21,0%) dan vrouwen (10,4%) die maandelijks alcoholvrij bier drinken. Mensen uit de leeftijdsgroep 25 tot 29 jaar (20,9%) en uit de leeftijdsgroep 30 tot 39 jaar (19,1%) drinken het vaakst alcoholvrij bier.
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Gezonder dan gewoon bier, met een maar
Daarom is het advies om maximaal één glas per dag te drinken.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking – iedereen weet dat als je eenmaal gaat plassen je wel bezig kunt blijven. Alcoholarm, en zeker alcoholvrij bier heeft deze onhebbelijkheid niet en daarmee blijkt het een ideale isotone dorstlesser.
Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum kan deze dringende vraag beantwoorden. "Je kan van een heleboel eten en drinken een buikje krijgen. Van bier krijg je een bierbuik en van alcoholvrij bier kan dan ook."
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Alcoholvrije bieren bevatten gemiddeld 40% minder calorieën dan een klassiek biertje. Dit maakt ze tot een gezonder alternatief voor een gewoon biertje. Bijvoorbeeld, Nanny State van Brewdog Brewery bevat slechts 26 kcal per 25 cl!
De lekkere smaak komt in het bier door het gebruik van mooie hopsoorten. Vooral Amerikaanse hop is erg uitgesproken wat betreft smaak en geur. Daarnaast worden in het productieproces ook al vaak smaken toegevoegd, zoals fruit of gember. Bij alcoholvrij bier wordt echter ook vaak aroma toegevoegd na het productieproces.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Sterke Belgische bieren zoals Hoegaarden, Westmalle Triple en Echt Kriekenbier worden aangehaald. Al deze bieren zijn namelijk rijk aan probiotisch gist. In tegenstelling tot veel andere bieren fermenten de aangehaalde bieren twee keer; eenmaal in de brouwerij en nogmaals in de fles.
Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Proefpersonen beschrijven de smaak van alcoholvrij bier, in vergelijking met de alcoholhoudende variant, doorgaans als 'meer weeïg' of 'zoet en geroosterd. ' Dat verschil komt door de wort. Dat is het papje van graan en hop dat door middel van fermentatie wordt omgezet naar bier met alcohol.
Alcoholvrije bieren drink je heel koel, dus het ligt voor de hand dat aroma's zich een beetje aarzelend ontvouwen. Wat je ruikt, is in eerste instantie subtiel.Help de geuren van je bier een handje door het glas voorzichtig rond te draaien en het bier een beetje te laten walsen.
In Nederland wordt geadviseerd om niet meer dan één alcoholische eenheid per dag te drinken? Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest over bier en gezondheid. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in 2017 om niet meer dan één alcoholische unit per dag te nuttigen.
Alcoholhoudend bier drinken na het sporten
Het lichaam werkt dan dubbel zo hard. Het is beter om eerst te herstellen met alcoholvrij voordat je aan een biertje met alcohol begint. Onze topper: de Thrive Zoals je hebt kunnen lezen is alcoholvrij bier heel goed om te hersteldrankje voor na het sporten.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Radler 0.0
zit weliswaar geen alcohol, maar desondanks bevat het alcoholvrije drankje nog veel calorieën en suikers. Een flesje van 300 ml bevat ruim 80 kilocalorieën en bijna 18 gram suiker (á 4 suikerklontjes). Met meerdere flesjes kunnen de calorieën dus behoorlijk aantikken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.