Met de Induction Mate onder je pan is je inductieplaat 100% beschermt tegen vervelende krassen en vuil. De matjes zijn gemaakt van 100% siliconen. De matjes zijn geschikt voor het maken van gerechten tot 200 graden, zoals koken en bakken. Niet voor wokken, dan is de temperatuur vaak hoger dan 200 graden.
Een inductie mat ziet eruit als een soepele onderzetter of placemat en dat is eigenlijk ook hoe het werkt afhankelijk van welke soort je kiest. De meest voorkomende variant is een grote mat die je op je kookplaat legt na het koken. Deze mat heeft anti-slip, trekt geen stof aan en voorkomt krasjes op de plaat.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
LET OP: De MoreCore inductie beschermingsmat is niet geschikt voor elektrisch koken, de oven en dient niet in de magnetron geplaatst te worden. Ook is de boosterfunctie van de kookplaat niet geschikt, omdat dan de temperatuur van 240 graden Celsius overschreden kan worden.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Pannen voor de inductiekookplaat
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
De plaat zelf wordt nooit heet, alleen een beetje warm van de restwarmte van pannen. Je kunt je dan ook nooit branden aan een inductieplaat.
Bijna alle inductieplaten zijn uitgerust met een boosterfunctie waardoor je de ouderwetse waterkoker aan de kant kunt schuiven. Door de boosterfunctie wordt het vermogen van meerdere kookzones gebundeld en kookt het water in de pan supersnel.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Niet zoals op gas waarbij je het vuur gelijk heel hoog zet, dan gaat het mis op inductie. Rustig opwarmen, even geduld hebben tot de pan goed op temperatuur is (heet tot de rand) en daarna kan de temperatuur verder omhoog en kun je perfect wokken.
Na elke kookbeurt doe je er goed aan om de keramische kookplaat met een vochtige doek en heet water met afwasmiddel schoon te maken. Hardnekkig vuil kan je het best verwijderen met een speciale kookplaat reiniger en als er dan nog vuil blijft zitten kan je met een speciaal mesje de resten voorzichtig wegschrapen.
Met 16 reviews is dit de beste inductiekookplaat van ATAG met 5 kookzones. Bij twee webshops te koop: Bol.com en Coolblue. Let op, ze hebben niet dezelfde maat. Kijk dus goed welke je nodig hebt.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Hoe voorkom ik krassen op mijn inductiekookplaat? Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.