Ze controleren of uw aanvraag aan allerlei hypotheekregels voldoet. Dit kunnen fiscale regels zijn, de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wettelijke regels en de regels die beschreven staan in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF).
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Op basis van je bruto jaarinkomen wordt gekeken wat de maximale hoogte is van de lening. De hypotheek mag gemiddeld 4,5 keer zo hoog zijn als je bruto jaarinkomen. Dus verdien je bruto 30.000 euro per jaar? Dan zou je maximale hypotheek 4,5x30.000 = 135.000 euro zijn.
Er zijn twee eisen om een hypotheek te krijgen: ten eerste heb je voldoende inkomen om elke maand je hypotheeklasten af te lossen, de tweede eis is dat de verhouding tussen de lening en je huis (het onderpand) in balans is. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, dan is de vraag of je genoeg verdient de belangrijkste.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.
Wat is de goedkoopste hypotheekvorm? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de annuïteitenhypotheek aan het begin het goedkoopst. Je maandlasten zijn aan het begin van de looptijd lager dan bij een lineaire hypotheek. Als je kijkt naar de hele looptijd, is een lineaire hypotheek echter de goedkoopste hypotheekvorm.
Als je eigen geld inbrengt, dan heeft dat geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Het inkomen bepaalt namelijk wat je maximaal kunt lenen. Breng je eigen geld in, dan kun je eventueel wel een duurdere woning kopen of een lagere rente betalen.
Hoe kom je aan een intentieverklaring? Zoals de meeste zakelijke documenten komt ook de intentieverklaring bij de afdeling personeelszaken of wel HR vandaan. HR verwerkt de aanvraag voor de aangevraagde intentie/werkgeversverklaring en stuurt deze meestal binnen 5 werkdagen op.
Tweede keuring oftewel finaal akkoord
Tijdens de tweede keuring loopt de geldverstrekker je hele dossier nogmaals na. Ze willen er namelijk zeker van zijn dat ze de hypotheek aan jou kunnen verstrekken. Als de geldverstrekker helemaal tevreden is, dan geven ze finaal akkoord af en kan jij naar de notaris!
Veel documenten heb je zelf al in je bezit, zoals een salarisstrook en een kopie van je paspoort. Voor andere documenten, zoals een taxatierapport van je nieuwe huis of een werkgeversverklaring, ben je afhankelijk van anderen waardoor dit langer kan duren. Vooral het taxatierapport zorgt vaak voor vertraging.
Doorlooptijd hypotheek: 13 tot 40 werkdagen
Helaas zijn er zoveel factoren die meespelen, dat het soms een stuk langer duurt. Zelf heb je hier ook een grote invloed op, omdat je documenten aanlevert voor je hypotheekaanvraag. Daarnaast ben je ook afhankelijk van anderen, zoals je werkgever en de taxateur.
De salarisstrook dient recent te zijn, bij voorkeur de meest recente die je bezit. Je mag ook een oudere loonstrook aantonen mits deze maar niet ouder is dan 3 maanden. De salarisstrook mag een kopie zijn zo lang alles duidelijk leesbaar is en er geen onderdelen ontbreken doordat ze buiten de kopie vallen.
Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt er gekeken naar je bruto jaarinkomen. Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maxiaal 4,5 keer je inkomen zijn.
Finaal akkoord. Nadat de geldverstrekker alle benodigde hypotheekdocumenten heeft gecontroleerd, brengen ze de definitieve offerte uit. Dit document controleer je weer en upload je ondertekend in je persoonlijke dossier. Nadat de geldverstrekker je definitieve offerte heeft ontvangen, brengen ze het finaal akkoord uit.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Wil je zelf uitrekenen hoeveel spaargeld je moet hebben, houd dan rekening met zo'n 4 tot 6 % van de koopsom, de zogenoemde kosten koper en aanvullende kosten. Je betaalt sowieso overdrachtsbelasting, de notaris, taxateur en hypotheekadviseur. Koop je een huis van € 250.000, dan komt dat dus neer op bijna € 8.500.
Je bruto inkomen dat meetelt voor je hypotheek bestaat uit: Bruto salaris. Vakantietoeslag. Sociale uitkering.
Laagste hypotheekrente ooit: 0,83% 10 jaar vast!
Een voordeel van de annuïteitenhypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek is de lagere netto maandlasten aan het begin van de looptijd. Dit komt omdat je in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd. En die hypotheekrente kan worden afgetrokken van je bruto inkomen.
Nadelen bij een lineaire hypotheek
Aan het eind van de looptijd is je fiscale voordeel namelijk stukken lager dan in het begin. Je betaalt dan minder rente waardoor je hypotheekrenteaftrek ook lager wordt. Daarnaast zijn je maandlasten in het begin juist relatief hoog in vergelijking met andere hypotheekvormen.
Marktwaarde woning
De regels voor de maximale hypotheek draaien onder andere om de marktwaarde van de woning. Vanaf 2018 kunt u nog maar 100% van die marktwaarde aan hypotheek krijgen. Dat maakt het lastig om de bijkomende kosten als u een huis koopt mee te financieren.
Algemene regel: spendeer maximaal 1/3 van je maandinkomen voor de afbetaling van je hypothecair krediet. Deze regel gaat niet altijd op. Goede tweeverdieners kunnen als eens meer lenen dan dit bedrag. Ook speelt de gezinsituatie een rol; kinderen nemen ook een hap weg uit het totale budget.
Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe minder je mag lenen. Klinkt logisch, want je maandlasten moeten niet te hoog worden. Toch is er een trucje om je maximale hypotheekbedrag omhoog te krikken.