De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode. Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente.
U hebt voor een lange tijd zekerheid over de hoogte van uw maandlasten (vooral belangrijk bij een onregelmatig en onzeker inkomen). Bij verhuisplannen kunt u de lage rente in veel gevallen meenemen naar uw nieuwe woning (maar let u goed op de voorwaarden, de verschillen per bank zijn groot).
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Laagste hypotheekrente ooit: 0,83% 10 jaar vast!
Als je alleen naar de hypotheekrente kijkt en het allerlaagste tarief voor je hypotheek wilt, dan is een zo kort mogelijke rentevaste periode de beste keuze. De hypotheekrente 1 jaar vast is meestal de laagste hypotheekrente bij een hypotheekverstrekker. Elke langere rentevaste periode heeft een steeds hoger tarief.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
De Hypotheker maakt bijvoorbeeld de volgende berekening: als je 30 bent, 35.000 euro per jaar verdient en er een hypotheekrente is van 2 procent, dan is de woonquote 19,5 procent. Je mag dus 19,5 procent van 35.000 euro = 6.825 per jaar of 568,75 per maand aan woonlasten hebben.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar omdat je 30 jaar lang recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De maximale looptijd geldt voor iedereen ongeacht je leeftijd. Let op: de looptijd van je hypotheek is niet hetzelfde als de rentevaste-periode.
Je hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten is verstandig als je heel lang zekerheid wilt over je maandlasten. Bij 30 jaar vast betaal je een hogere hypotheekrente en kun je meestal minder lenen. Daar staat tegenover dat je hypotheekrente de hele looptijd van je hypotheek gelijk blijft.
Je hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzetten betekent dat je die hele periode vastzit aan hetzelfde rentetarief. Dat is fijn als jouw hypotheekrente laag is en de rentes stijgen. Als de hypotheekrentes echter dalen, profiteer je daar niet van.
Stijgt de rente dan zullen de lasten van een nieuwe hypotheek omhooggaan. Dit kan dus inhouden dat bij een stijgende rente en eenzelfde inkomen er minder geleend kan worden. Door herstel van het consumentenvertrouwen en de lage rente zijn er veel mensen die een woning willen kopen.
Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
De huizenprijzen zullen dit jaar nog hard stijgen. Voor 2023 wordt een minder harde stijging verwacht. De hoge energieprijzen en de stijgende hypotheekrente dragen bij aan een daling van het aantal woningverkopen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen.
Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, deelt zijn verwachting voor de hypotheekrente in 2022. Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging.
U hebt de hypotheek of lening vóór 1 januari 2013 afgesloten en daarna niet meer verhoogd. Dan hebt u recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De termijn van 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van uw hypotheek of lening.
Banken zouden je minimaal drie maanden van te voren een bericht moeten sturen over het aflopen van je rentevaste periode. Echter niet alle banken doen dit binnen de gestelde termijn. Wees daarom zelf alert op de datum en stel een herinnering in op drie maanden van te voren.
Je netto maandlasten stijgen tijdens de looptijd
In het begin betaal je meer rente en aan het einde van de looptijd minder. De aflossing gedurende de looptijd stijgt. Hierdoor is de brutolast steeds gelijk. Echter door de afnemende rentebetaling daalt de belastingaftrek; hierdoor stijgt de nettolast per periode.
Je kunt je rentevaste periode tussentijds wijzigen om te zorgen dat je hypotheek weer bij jou past en eventueel om te besparen op je maandlasten. Aanpassen kan op twee manieren: De huidige periode stopzetten en een nieuwe kiezen (oversluiten); of. De huidige periode bij dezelfde aanbieder verlengen (rentemiddeling).
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.