Hydrofobering maakt je buitengevel waterafstotend. Eigenlijk is hydrofoberen hetzelfde als impregneren. Door een laag van dit waterafstotende middel aan te brengen wordt de gevel ongevoelig voor vocht en worden vochtproblemen in huis voorkomen. Daarnaast zal het binnenklimaat flink verbeteren.
Door een muur te impregneren, zorgt u ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Betonnen muren en bakstenen blijven na het impregneren een stuk mooier en gaan langer mee, doordat u voorkomt dat vocht en verontreiniging in de muur kunnen dringen.
Hydrofoberen is dus het water- en vuilafstotend maken van een oppervlak.Hydrofoberen wordt ook vaak impregneren genoemd. De extra laag die je met een impregneermiddel aanbrengt op de ondergrond, beschermt het oppervlak tegen vocht en andere invloeden van buitenaf.
Wat kost impregneren? De gevel impregneren kosten liggen gemiddeld rond de € 7 per m². Impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, is het waterafstotend maken van een materiaal. Impregneren wordt bijna altijd in combinatie met andere gevelwerkzaamheden gedaan, zoals gevelreiniging.
Hydrofoberen is het waterafstotend maken van gevelmetselwerk. 'Hydro' betekent water en 'foberen' betekent afstoten. Door metselwerk te hydrofoberen krijgt het een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden en blijft de gevel lang mooi.
Voor het hydrofoberen van de gevel kun je denken aan een gemiddelde prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Let er wel op dat andere gevelreinigings- of gevelrenovatie werkzaamheden voor extra kosten zullen zorgen. Het is aangeraden om een beroep te doen op een vakman voor een hydrofuge van je gevel.
Hydrofuge gevel prijs
Voor het hydrofoberen van de gevel kan je je verwachten aan gemiddelde prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat andere werkzaamheden gelinkt aan gevelreiniging of herstellingen aan de gevel extra kosten met zich zullen meebrengen.
Het impregneren van je buitenmuur is erg zinvol. Het kan helpen wanneer je last hebt van doorslaand vocht, wanneer je buitenmuur regelmatig verontreinigd wordt door mos of algen of wanneer je dit wilt voorkomen.
We krijgen geregeld de vraag wanneer je het beste je gevel kunt impregneren. Dit hangt van enkele factoren af zoals de ondergrond, de ligging van de gevel, de porositeit (hoe makkelijk een gevel vocht opneemt. Doorgaans laat je één keer in de 10 jaar je gevel impregneren.
Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden. Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan.
De weersomstandigheden
Een gevel impregneren bij regen wordt afgeraden omdat er 24 uur na het aanbrengen van het impregneermiddel geen neerslag mag vallen. Alleen dan krijgt het impregneermiddel voldoende kans en tijd om in te trekken en te drogen. Dus geen gevel impregneren bij regen.
Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om materiaal waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend, graffitiwerend of meer van dergelijk gewenste eigenschappen te geven.
Hydrofobeermiddelen bekleden de wanden van de poriën in steen met een dun waterafstotend laagje. Een goed hydrofobeermiddel zal transport van waterdamp door de gevel toelaten. Transport van vloeibaar water is door behandelde poriën echter nauwelijks mogelijk. De gevel is daardoor waterdicht vanaf de behandelde zijde.
10 jaar bescherming tegen vuil en vocht
Na het impregneren van de muren kun je er van uitgaan dat ze tot 10 jaar beschermd zijn tegen intrekkend vocht en vuil. De exacte beschermingsduur is afhankelijk van het gebruikte hydrofobeermiddel, het oppervlak en de omstandigheden buiten.
Wanneer kan ik vochtige muren impregneren? Het advies is altijd om de muren te behandelen wanneer deze droog is na een aantal dagen zon of warme temperaturen. Behandel vochtige muren dus nooit wanneer deze nog vochtig of nat zijn. Wacht tot ze droog zijn.
Impregneren = Het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een techniek om een materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven. Coating = Beschermende deklaag, een mengsel van stoffen dat op verschillende producten gestreken kan worden.
De gemiddelde prijzen voor het laten impregneren van buitenmuren liggen tussen de 5 euro en 7 euro per vierkante meter. Voor deze m2 prijs worden de muren één keer geïmpregneerd. Er zal een waterafstotende vloeistof op uw buitenmuur worden aangebracht.
De technische levensduur van voegwerk is gemiddeld 30 tot 50 jaar. Bij twijfel is het dus verstandig om de voegen door een expert te laten bekijken en zo nodig te laten vervangen.
Verkeerd gebruik van waterafstotende sprays of impregneersprays kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid: bij inademen kunnen ze zorgen voor ademhalingsproblemen. De sprays worden gebruikt voor schoenen en kledij, maar ook voor meubilair, sportmateriaal en nog zoveel meer.
Wanneer u zelf gaat impregneren bestaat er altijd de kans dat u impregneermiddel zult morsen op uw kleding, doe daarom oude kleding of een wegwerpoverall over uw kleding aan. Ook dient u altijd beschermende handschoenen en oogbescherming te dragen.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Muur impregneren = methode tegen doorslaand vocht
De techniek van impregneren (hydrofoberen) bestaat erin een transparant impregneermiddel op de buitenmuur aan te brengen. Het middel dringt in de gevel en vormt zo een waterafstotende laag die de muur bestand maakt tegen vocht.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
De buitengevel waterdicht maken wordt vaak gedaan door deze te impregneren of te hydrofoberen. Voor de meeste klussers is impregneren van de buitengevel de beste oplossing. Hydrofoberen is een goede manier om water af te stoten, maar hydrofobeermiddel kan ook vocht in de buitengevel houden.
Gebruik een vochtwerende verf of impregneer de buitenmuur
Met een vochtwerende verf zorg je voor een extra laag op de muur die de gevel beschermt tegen slechte weersomstandigheden. Hydro-Flex is zo een (witte) verf waarmee je vocht buiten kan houden.