Rond 7-8 maanden krijgen veel baby's te maken met scheidingsangst. Zij willen het liefst heel veel bij je zijn. Als je de kamer uitloopt, weet hij niet dat je nog wel in de buurt bent. Je baby is bang om alleen te zijn en gaat huilen.
Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby's laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, of gewoon moe is en slaap heeft.
Zo'n slaapregressie kan twee tot zes weken duren. Sommige baby's hebben er maar een paar dagen last van en andere baby's helemaal niet. Ieder kind maakt slaapregressies door, maar de ene baby heeft er meer last van dan de ander.
Baby is 8 maanden
Wanneer jouw kleintje 8 maandjes oud is, herinnert hij zich heel goed de gezichten van mama en papa. Je begrijpt jouw kindje ook steeds beter doordat hij het je ook beter kan aantonen met gebaren wanneer hij iets nodig heeft.
Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig? Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes.
Let daarom goed op de hoeveelheid die je baby drinkt en probeer het langzaam af te bouwen. Bijvoorbeeld door de voeding iets meer aan te lengen met water of door steeds iets minder te geven. Baby's van rond de 8 maanden hebben geen nachtvoeding meer nodig en zouden in principe rond de 11 uur één stuk moeten slapen.
Probeer dan het aantal flesvoedingen af te bouwen naar 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Gecontroleerd laten huilen van je baby is helaas gebruikelijk. Nu we weten dat 'het laten huilen' schadelijk kan zijn, ben je vast verbaasd dat het gecontroleerd laten huilen nog steeds gebruikelijk is. Denk aan de veel toegepaste '5-10 minuten' regel wat je bij consultatiebureau vaak geadviseerd krijgt.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc. Hoe kan de chiropractor u helpen?
Sprong 8 (55 weken)
Deze sprong duurt zo'n 6 weken.
8 maanden slaapregressie
Je kind slaapt korter overdag. Moeite met slapen overdag (het eerste slaapje gaat vaak wel). Moeite met (in)slapen in de avond. Wat eerst werkte, werkt niet meer of duurt langer.
Vanaf 8 maanden mag je kindje granen eten, en kun je ook starten met brood. Geef bijvoorbeeld eens een broodkorst uit de hand als tussendoortje. Je zult zien dat je kleintje erop begint te sabbelen; zijn eerste kennismaking met brood! Om te beginnen is wit of lichtbruin brood prima.
1 snee lichtbruin brood met margarine en eventueel beleg en 165 tot 200 ml borst- of flesvoeding*.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel : je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv. gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden. Dit is dan bedoeld als een toetje na het avondeten, niet om borst- of kunstvoeding te vervangen.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.