Het Spaanse zonnetje is vooral in de zomermaanden ontzettend warm. Daarom houden de Spanjaarden op het warmste moment van de dag een siësta.
Spanjaarden werken tot acht uur 's avonds
Spanjaarden zijn de koningen van het late leven. Ze zijn gewend om een lange middagpauze te houden, om de hitte te ontvluchten. De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur. Vaak zijn winkels in die uren ook dicht.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
Gezien de Spaanse gewoonte vrij laat te gaan slapen, is de siësta ook een moment om wat rust in te halen. Op die manier zijn de mensen ook weer fris wanneer ze rond 22 uur pas avondeten.
Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.
Een regelmatige siësta zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd. Uit een onderzoek is gebleken dat bij mensen die onder veel stress leven waarbij de bloeddruk omhoog gaat hier na het slapen van een 45 minuten durende siësta niets meer te merken was.
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Desayuno en Almuerzo
Velen slaan het eerste ontbijt over. Zo gaan de werklui in ons dorp 's ochtends vroeg naar het café voor een koffie of een flinke borrel en gaan aan het werk tot een uur of 10.00/10.30 uur. Dan laten ze alles vallen waar ze mee bezig zijn en gaan ze pas echt ontbijten.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
Als je wel eens in Spanje bent geweest, kan het je niet ontgaan zijn: Spanjaarden eten laat. Restaurants stromen pas vanaf een uur of negen vol en mensen dineren rustig tot een uur of elf 's avonds. Dit heeft alles te maken met de andere dagindeling van de Spanjaarden. Vaak werken zij tot een uur of twee in de middag.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze in de tweede week van juni de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers. Je kan de diepe slaapfase zien als het gevarengebied van een middagdutje.
Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later.