De meest voorkomende oorzaken van
De overgevoeligheid is helaas niet op te lossen met medicijnen. Sommige medicijnen kunnen echter wel overgevoeligheid voor geluiden veroorzaken of verergeren. Overgevoeligheid voor geluiden kan worden behandeld door middel van goede uitleg en geruststelling, gewenning en cognitieve gedragstherapie.
Mensen met hyperacusis ervaren veel of sommige geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk, omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. In veel gevallen lijkt er geen duidelijke schade aan het gehoor te zijn, maar blijkbaar worden geluidsprikkels te sterk verwerkt door de hersenen.
Mensen die lijden aan hyperacusis ervaren normale geluiden als onaangenaam of zelfs pijnlijk aan de oren. Deze aandoening waarbij men overgevoelig is voor geluid is vaak chronisch. Vaak hebben mensen, die gevoelig voor geluid zijn, ook tinnitus en slechthorendheid.
Hyperacusis wordt gemeten met de uncomfortable loudness test. Die hyperacusis-test bekijkt bij welke frequenties geluiden onaangenaam voor u worden. Zodra uw gevoeligheid boven de normale grens ligt, hebt u hyperacusis. U komt meteen ook te weten hoe ernstig de hyperacusis is.
Meest voorkomende oorzaken voor overgevoeligheid voor geluid
De meest voorkomende oorzaken van overgevoeligheid voor geluid, ook wel hyperacusis, genoemd zijn: Gehoorverlies. Whiplash, trauma aan het hoofd. Akoestisch trauma door bijvoorbeeld explosieven (vuurwerk) of impulsgeluiden zoals een schot van een geweer.
Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen. Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren. Ook zijn we bij mooi weer vaker buiten.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Ontstaan hyperacusis
Hyperacusis kan zowel plots als geleidelijk ontstaan. Meestal doet het zich aan twee oren voor, maar het kan zich ook tot een oor beperken of beginnen aan één oor. Vaak (maar niet altijd) hebben mensen met hyperacusis ook tinnitus en zijn daarbij slechthorend.
Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
Heb jij last van (chronische) overprikkeling? Jij krijgt meer prikkels binnen dan jouw brein kan verwerken. Dit kan iedereen overkomen, maar het komt relatief vaak voor bij mensen met hersenletsel, autisme of adhd.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers).
Geluidsoverlast en gezondheidsproblemen
Te veel geluid kan: uw gehoor beschadigen; hart- en vaatziekten veroorzaken; uw slaap verstoren.
Het continu horen van een piep of ruis heet tinnitus. Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend waarnemen (diplacusis).
Gehoorschade door te hard geluid kan in één keer ontstaan of geleidelijk aan erger worden als je vaak en/of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.
Wat ons brengt bij de vraag: hoe hard is té hard? Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Soms is de oorzaak van tinnitus, zoals een aandoening van de gehoorzenuw, een medisch probleem en wellicht gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u door een KNO-arts onderzoek laat doen naar de oorzaak van uw klachten, zodat de oorzaak eventueel behandeld kan worden.
Soms gaat het oorsuizen vanzelf over. Als het blijft, leren veel mensen op den duur met het oorsuizen leven. Ze ervaren het geluid met de tijd als minder hinderlijk. U zult zelf ontdekken in welke omstandigheden en met welke trucjes u minder last heeft van het oorsuizen.
Elk jaar worden tussen 40 en 100 op 100.000 mensen getroffen door een 'oorinfarct'. Dat betekent dat hun gehoor van het ene moment op het andere sterk vermindert, meestal slechts bij één oor. Van een dof gevoel, over oorsuizingen of tinnitus tot volledige doofheid, alles is mogelijk.
Symptomen. Bij een acusticusneurinoom zal door directe druk op de zenuw, een verstoring optreden van de gehoors- en evenwichtszenuw. De meeste klachten zijn dan ook duizeligheid, gehoorsdaling en oorsuizen.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.