De specifieke druk van compressiekousen werkt zo: de sok zit het strakst om de voet en de enkels en de druk (compressie) neemt af naar boven toe.Zo stimuleer je de bloedsomloop, en duw je letterlijk het bloed omhoog. Vanaf je knie kan je hart het bloed goed rondpompen en zo zuiveren van afvalstoffen.
Ze beschermen je voeten namelijk ook tegen zweet. Een goede sportsok zorgt ervoor dat vocht geabsorbeerd wordt en dat je voeten goed geventileerd worden. Natte zweterige sokken schuren sneller en daar krijg je blaren en irritaties van. Dat beïnvloedt je sportprestatie op een negatieve manier.
De voordelen van lange kousen voor hardlopen
De lange kousen geven extra stevigheid aan de kuiten. Dat is een fijn gevoel als je gevoelig bent voor kuitblessures. Bovendien zijn hebben de kousen die speciaal voor hardlopen gemaakt zijn vaak een goed voetbed waardoor je niet glijdt in je hardloopschoenen.
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
Steek je voet in het voet gedeelte en trek de hiel over je hak. Hierna hijs je de schacht voorzichtig en gelijkmatig naar boven tot ongeveer twee centimeter onder je knie (dan krult de boord van je kous niet naar beneden tijdens het lopen).
Compressiekousen voor tijdens het sporten en vliegen draag je dus tijdens jouw sportsessies en vluchten. Maar, compressiekousen voor het verminderen en voorkomen van aandoening als spataderen en trombose, zal je de gehele dag moeten dragen.
Door het gebruik van armstukken ontstaan er minder trillingen en geeft het meer stabiliteit in de bovenarmen. Daarnaast bevordert het ook het herstel na de training en met name hardlopen zodat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
“De tubes zijn compressiekousen zonder voetstuk en deze draag je alleen tijdens de inspanning. De kousen met voetstuk kun je zowel tijdens als na de training. Afhankelijk van hoe zwaar je training of wedstrijd was, kun je ze een paar uur tot een dag na de inspanning aanhouden voor herstel.”
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
De beste hardloopsokken zijn gemaakt van een synthetisch materiaal. Katoen neemt vocht op en is dus af te raden. Synthetisch materiaal voert het vocht af naar buiten en houdt de temperatuur van je voeten goed. Hardloopsokken kunnen ook de nodige support bieden.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen beter, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. Steunkousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar uw klachten wel verminderen tijdens het dragen.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Een goede sportsok absorbeert het zweet niet, maar zorgt ervoor dat je voet goed ventileert. Van een vochtige sok krijg je blaren en irritaties. Sommige sportsokken hebben een dubbele laag waardoor de sok voorkomt dat je blaren krijgt als hij vochtig is. Hij vermindert de schuring tegen je voeten.
De compressiekousen van SolvaCare zijn sinds vandaag verkrijgbaar bij alle grote filialen van Kruidvat in Nederland en België en kosten slechts € 9,95 per paar.
Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp. En steunkousen met drukklasse 3 zijn te gebruiken wanneer u zware klachten heeft zoals trombose en ernstige spataderen en oedeem. Deze verschillende steunkousen zijn te gebruiken bij heel veel aandoeningen.
In principe kan compressie geen kwaad. In de medische wereld is echter discussie over bepaalde situaties waarbij compressiekousen wel gevaarlijk kunnen zijn. Mocht je onder de volgende situaties vallen, dan kan je beter eerst overleggen met de huisarts, voordat je compressiekousen aanschaft.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
Het is gebleken dat het dragen van compressiekousen veel voordelen heeft voor verschillende blessures. Voornamelijk scheenbeenklachten (shinsplints), spierkramp, achillespeesklachten en doorbloeding klachten. Daarnaast kan het dragen van de kousen een bevorderende werking hebben voor de pompfunctie van het hart.
Doordat arm sleeves strak om je lichaam zitten, zorgt het voor minder schokken en trillingen in je armspieren. Je spieren raken daardoor minder snel vermoeid.
Dat zijn kousen met een iets mindere compressie dan de Herzog PRO kousen. Het voordeel is dat je deze kousen ook mag dragen tijdens het slapen, dus wanneer je in horizontale positie bent.
Het dragen van compressiekousen of tubes zorgt voor minder trilling in de spieren van uw benen. De kousen zitten dan ook heel strak om de onderbenen. Dit zorgt er voor dat het bloed beter afgevoerd wordt tijdens het sporten. En hierdoor zullen de opgebouwde afvalstoffen sneller afgevoerd worden.