Net als bij mensen, ontstaat de hik bij honden meestal door te gulzig eten of te veel en te snel drinken. Ook wanneer je hond iets te enthousiast aan het spelen is kan de hik ontstaan. In enkele gevallen kan de hik bij honden komen door een overgevoeligheid voor bepaalde voeding.
Eigenlijk kunt en hoeft u niet zo veel te doen wanneer uw hond de hik heeft. Even afleiden, een klopje op de rug, of iets kleins te eten geven kan helpen en wat extra aandacht is natuurlijk nooit verkeerd. Maar de hik houdt eigenlijk altijd vanzelf weer op en kan juist bij honden in de groei wat vaker voorkomen.
Vooral puppy's kunnen de hik krijgen, meestal na het eten of spelen. Het ziet er best grappig uit en is vrijwel altijd onschuldig. Toch vinden honden de hik waarschijnlijk net zo lastig als de mens, want het is iets wat je ongevraagd overkomt en dus verwarrend.
De hik kan op verschillende momenten komen, maar meestal krijgen puppy's de hik na het spelen, druk bezig zijn, drinken of eten en soms ook na het slapen. De hik gaat vanzelf over en is niet iets waar je je heel druk over hoeft te maken. Een pup kan elke dag de hik hebben, dus verbaas je daar niet over.
Bij honden kan je de hik herkennen aan het kort samentrekken van de buik en een piepend hik geluidje.
Zodra je puppy begint te bijten, haal je hand rustig weg en geef je pup het speelgoed of kauwstaafje ervoor in de plaats. Hiermee leert je pup waar hij wél op mag kauwen en geeft hem bovendien een uitlaatklep voor zijn natuurlijke kauwbehoefte.
Een normale ademhaling voor een puppy is zo'n 10 tot 30 ademhalingen per minuut. Een volwassen hond heeft in rust een ademhalingsfrequentie van 15 tot 35 keer per minuut. De ademhaling van een oudere hond is wat trager, en ligt over het algemeen tussen de 14 tot 16 ademhalingen per minuut.
Heb je een pup van 3 maanden, dan kan je dus een kwartiertje per keer wandelen. Houd dit zeker de eerste acht maanden aan.
Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie. Een maagtorsie komt vooral voor bij grote rassen die net hebben gegeten en dan te snel gaan bewegen.
Bij warm weer raken honden snel oververhit.Hierdoor gaan ze veel hijgen om hun lichaamstemperatuur verlagen. Overmatig hijgen kan ook zorgen voor uitdroging. Honden kunnen ook gaan hijgen tijdens – voor hun – stressvolle situaties, zoals onweer, vuurwerk, of een dierenartsbezoekje.
Meestal is de hik een tijdelijk en kortdurend verschijnsel. Een enkele keer blijft de hik lange tijd aanwezig.In uitzonderingsgevallen blijft de hik zelfs jarenlang aanhouden. Als de hik langer dan 48 uur aanhoudt of als u heel regelmatig last heeft van de hik spreken we van aanhoudende hik.
Wat is de oorzaak van een maagtorsie? Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan.
Je pup eet niet omdat hij pijn heeft
Hij kan pijn hebben aan een tand of kies of last van een splinter in zijn bek. Hij kan ook pijn in zijn maag hebben. Kijk naar de lichaamstaal van je pup en met name naar zijn (geïrriteerde) reactie op het aanraken van bepaalde delen van zijn lijf.
Net als mensen en andere zoogdieren kunnen ook katten en kittens de hik krijgen. Dit komt vrij vaak voor en lijkt erg op de hik bij mensen.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Er kunnen een aantal redenen zijn waarom uw hond trilt. Het kan onschuldig zijn of een teken van iets serieuzers (waarvoor u misschien een bezoek aan de dierenarts moet brengen). Het kan zijn dat uw hond trilt omdat hij erg opgewonden is, ergens bang voor is, het koud heeft of griep heeft.
Symptomen van een zieke hond
Een slechte adem of kwijlen. Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden).
Wanneer je opmerkt dat je hond zich meer likt dan normaal, kan dit wijzen op stress of angst. Likken zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt en je hond dus wat ontspant in stressvolle situaties. Naast stress of angst kan de oorzaak ook medisch zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan pijn of misselijkheid.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort: Laat je puppy iedere twee uur uit. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen)Ook 's nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden.
Veel pups vocaliseren (huilen, piepen, etc.) de eerste nachten. Het beste kun je de puppy de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of hondenmand. Het is onzin dat je hiermee je hond zou 'verwennen', of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen.
Temperaturen. De normale lichaamstemperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celcius en voor pups tot 39,5 graden. Dit betekent dat er een ruime marge is van anderhalve graad. Het is daarom verstandig om af en toe de temperatuur van uw hond te bepalen zodat u weet wat zijn normale temperatuur is.
Als uw hond geen interesse meer heeft in dingen waar hij vroeger van hield, zoals wandelen of spelen, kan dat een teken van depressie zijn. Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger.