Alleen roomboter mocht boter heten, andere botersoorten hadden de naam margarine. Toen moest er dus een andere naam bedacht worden. De naam pindakaas werd gekozen, omdat pindaboter werd vergeleken met
Het woord pindakaas komt uit Suriname, Daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd. Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. Vandaar Pindakaas. Maar het smeerbare broodbeleg pindakaas kwam na de Tweede Wereldoorlog vanuit Amerika naar Nederland.
De oorspronkelijke naam van pindakaas is pindaboter (peanut butter), maar het mocht geen boter heten omdat dit een beschermde term was. Er werd gekozen voor 'kaas', omdat het in die tijd leek op leverkaas: ook een product waar geen echte kaas inzit.
Waarom heet het populaire broodbeleg dan pindakaas? In Amerika heet het gewoon peanut butter, in Duitsland is het te koop als Erdnussbutter en in Frankrijk heet het beurre de cacahuète.
Maar waarom heet pindakaas bij ons dan geen pindaboter? Goede vraag. Het zit zo: in verband met de Nederlandse wetgeving mag het woord “boter” alleen worden gebruikt als het product 80% melkvet bevat.Pinda's zijn peulvruchten en dus mag het niet de naam “boter” krijgen.
Toen een Duitse zendeling een woordenlijst maakte in 1783, vertaalde hij pienda-dokoen naar pindakäse en in het Nederlands is dat dus pindakaas geworden. De smeerbare variant van pindakaas die wij kennen is echter in 1893 uitgevonden in Amerika door John Harvey Kellogg, dezelfde man als van de bekende ontbijtgranen.
Ongeacht het feit dat pindakaas gewoon gemalen pinda's zijn , is het "boter"-gedeelte van de naam blijven hangen vanwege de consistentie. Nu wil ik niet zeggen dat alle pindakaas hetzelfde is ... merken als Jif, Skippy en Peter Pan voegen doorgaans een paar gram suiker toe aan de mix — nog steeds een heel eind verwijderd van boter.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf.Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
In het Engels heet pindakaas peanut butter, letterlijk vertaald "pindaboter".
Na de tweede wereldoorlog maakte de smeuïge pindakaas in pot de oversteek naar Europa en dus ook naar Nederland. Het broodbeleg werd hier geïntroduceerd door de Franse broers Calvé die met hun fabriek al in 1898 fuseerden met de Nederlandse Oliefabriek in Delft.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Gesmolten kaas en zoete, kleverige pindakaas is een heerlijke combinatie !
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Wereldwijde consumptie van pindakaas
China is de grootste consument van pindakaas, met een consumptie van maar liefst 4210 TMT in 2023. Dat is meer dan het dubbele van de hoeveelheid die India consumeert, de op één na grootste consument met 1494 TMT.
John Harvey Kellogg (de maker van Kellogg's cereal) patenteerde een proces om pindakaas te maken van rauwe pinda's. Hij bracht het op de markt als een voedzame proteïnevervanger voor mensen die nauwelijks vast voedsel konden kauwen.
Calvé is al meer dan 115 jaar een vertrouwd merk. Ontstaan in 1898 uit een fusie tussen de in 1883 opgerichte Nederlandsche Oliefabriek (NOF) in Delft en het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé, staat Calvé voor kwaliteit en de beste smaak.
Pindakaas is één woord, schrijf niet één woord.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram). De tweede plaats is voor Helaes 100% pindakaas van Aldi.
Alleen roomboter mocht boter heten, andere botersoorten hadden de naam margarine. Toen moest er dus een andere naam bedacht worden. De naam pindakaas werd gekozen, omdat pindaboter werd vergeleken met leverkaas. Dat is ook broodbeleg waar helemaal geen kaas in zit, maar wel kaas in de naam heeft.
Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig. Eet je veel en vaak pindakaas?Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.
Hoewel pindakaas veel calorieën en vet bevat, kan het goed zijn om uw gewichtsverliesdoelen te behalen . Het hoge eiwitgehalte van pindakaas kan helpen de eetlust te beteugelen, maar het is belangrijk om het met mate te eten. Pindakaas is een heerlijke, veelzijdige spread. Het is rijk aan voedingsstoffen en past goed bij zowel hartige als zoete gerechten.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine.Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Hoewel er geen FDA-voorschriften zijn voor producten die als 'natuurlijke' pindakaas worden gelabeld, wordt het meestal gemaakt met alleen gemalen pinda's en toegevoegd zout, zonder emulgatoren zoals gehydrogeneerde olie die scheiding zouden voorkomen . Sommige natuurlijke pindakaas kan een beetje olie of melasse bevatten voor kleur en smaak.
Met nootjes, zonder nootjes, met extra smaken (zoals karamel zeezout) én 100 procent pindakaas. Die laatste is alleen van pinda's gemaakt en heeft geen toegevoegde ingrediënten. Daardoor kan er na verloop van tijd een olielaag bovenop de pindakaas ontstaan.
Neppe pindakaas is elk type smeersel dat pindakaas imiteert zonder echte pinda's te gebruiken . Als je een fan bent van echte pindakaas, vraag je je misschien af waarom mensen met iets goeds zouden rotzooien.