Sealen is een relatief eenvoudige behandeling die over het algemeen slechts enkele minuten duurt. Daarom heeft deze behandeling als extra voordeel dat het een mooie manier is voor uw zoon of dochter om aan de tandarts te wennen.
De kunststof in de groeven is na de behandeling direct uitgehard. Na de behandeling mag er weer gegeten en gedronken worden. Een sealant gaat enkele jaren mee.
Hoewel sealen niet pijnlijk is, wordt het door kinderen wel als een echte behandeling ervaren. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden, zodat hij of zij weet wat er gaat gebeuren. Vertel dat de mond lang opengehouden moet worden en dat er na afloop een vieze smaak kan ontstaan.
Sealen gebeurt meestal vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Het sealen van je tanden biedt een extra bescherming als je een grote kans hebt op gaatjes, of als je waarschijnlijk te weinig fluoride binnenkrijgt. Het afdichtingsmiddel bedekt tanden en helpt ze te beschermen tegen tandplak.
Met een vulling vult uw tandarts gaatjes in een tand of kies (na het verwijderen van cariës). Ook kan het aanbrengen van vulmateriaal klachten over gevoeligheid bij warmte, kou, zoet of zuur verminderen. Bij Mondmedicentrum werken we met composiet als vulmiddel. Dit is de sterkste soort witte vulling.
Om het kauwvlak ruw te maken, wordt daarop met een penseeltje of een spuitje een zuur aangebracht. Na een inwerktijd van 15 tot 20 seconden wordt het zuur met water van het kauwvlak afgespoeld en de kies wordt weer gedroogd. Vervolgens wordt de sealant met een penseeltje aangebracht op het droge kauwvlak.
Kort gezegd zorg je dat je het product in een plastic zakje plaatst, dicht sealt en daarna dusdanig verwarmt, dat het plastic om het product heen krimpt.
Voor een effectieve bleekbehandeling kunt u het beste laten bleken met 6% waterstofperoxide bij de tandarts. In tegenstelling tot het gebruik van (speciale) suikervrije kauwgom, is het tanden bleken bij de tandarts wel effectief, en heeft een langdurig effect.
Met een fissuurlak (sealant) worden groefjes en putjes in het kauwvlak van een kies minder diep gemaakt met een soort kunststof. Hierdoor ontstaan minder snel gaatjes op die plek (fissuurcariës). De behandeling heet sealen. Een fissuurlak is helder of wit van kleur.
Een soort laklaag die soms aan de zijkanten van een rubberdoek worden aangebracht om te voorkomen dat er vocht, inkt of wasmiddel in het rubberdoek kan dringen.
Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking aangepakt. Als je er na de gebitsreiniging een goede mondhygiëne op nahoudt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Door polijsten kan ongewenste aanslag worden verwijderd en de esthetiek hersteld.
Waardoor ontstaan kaaskiezen? De oorzaak van de kaaskiezen is nog onbekend. Alcoholconsumptie van de moeder tijdens de zwangerschap, een laag geboortegewicht en koorts en ziek zijn van het kind in het eerste levensjaar kunnen kaaskiezen in het melkgebit veroorzaken. Ook een erfelijke factor kan een rol spelen.
Het sealen van een bagagestuk is al mogelijk vanaf € 12. Voor bagage met grote en afwijkende afmetingen kan een andere prijs gelden.
De één zweert bij koffer sealen, de ander vindt het maar onnodig gedoe. Op Schiphol kun je bij Seal & Go vanaf €11,- per koffer je bagage laten sealen. Het kost maar 2 minuten werk en het plastic is aan het einde van je reis er makkelijk met een ruk vanaf te halen.
Sealen houdt in dat je de gellak niet alleen op de nagelplaat aanbrengt, maar ook tot over de nagelplaat op de top van de nagels. Voordat je de nagels kunt sealen, moet je de nagels dus wel al perfect in de juiste vorm hebben gevijld. Dit doe je al tijdens de voorbereiding van de nagels op de gelish.
Facings (ook wel veneers) bieden de oplossing. Een facing is een dun schildje, van composiet of porselein, dat geplaatst wordt op een tand of kies. We kunnen hiermee spleetjes opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde en gele tanden wit maken en scheve tanden recht laten lijken.
Oorzaken tanderosie
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en ontstaat door zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). Intrinsieke zuren spelen een rol als de maaginhoud (maagzuur) terugvloeit naar de mond.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Met een verdoving wordt een gebied in je mond verdoofd. Met een dunne naald wordt een beetje verdovingsmiddel in het tandvlees gespoten. Dit middel zorgt ervoor dat de zenuwen in dat gebied geen prikkels naar de hersenen sturen. De zenuw werkt dus even niet en hierdoor voel je geen pijn.
Na het vullen van het gaatje wordt de vulling in vorm gebracht door de tandarts. Na de behandeling kun je een tijdje niet eten, omdat het materiaal moet uitharden.
De mondhygiënist gebruikt speciale instrumenten om tandplak, tandsteen en aanslag van alle oppervlakken van de tanden en kiezen te verwijderen. Vervolgens wordt het gebit gepolijst met een speciale pasta en een borsteltje dat op een ronddraaiend instrument is aangebracht.