Kogelbiefstuk is gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk. Het heeft de naam 'kogelbiefstuk' omdat het vlees bij het kogelgewricht van de koe zit.
Verschil tussen biefstuk en kogelbiefstuk
Reguliere biefstuk komt van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Het kogelgewricht van de koe zit ook in de bovenbil. Het vlees wat hiervan afkomt is de befaamde kogelbiefstuk. De spieren van de koe zijn hier korter, wat het vlees malser maakt.
Kogelbiefstuk komt uit het zachtste deel, de kogel, van de bovenbil. Daardoor is het nog malser dan gewone biefstuk en superlekker om rare of medium rare te eten.
Waar komt de naam biefstuk vandaan? Het woord biefstuk is een verbastering van het Engelse woord 'beefsteak' (steak van het rund). Tegenwoordig is het woord biefstuk een algemene benaming geworden voor 'mals stuk vlees of steak'.
Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van het rund of van de kogel van het spierstuk. Dit vlees wordt zo genoemd omdat het bij het kogelgewricht zit. Door de mindere spieren is de kogelbiefstuk malser dan de “gewone” oftewel Hollandse biefstuk.
Kogelbiefstuk is gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk. Het heeft de naam 'kogelbiefstuk' omdat het vlees bij het kogelgewricht van de koe zit.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
Maar hoewel steak een Amerikaanse favoriet is, zult u misschien verrast zijn om te horen dat de term eigenlijk Scandinavische wortels heeft. Het Scandinavische woord "steik", dat verwijst naar een dik stuk vlees om te braden of grillen, dateert uit ongeveer het midden van de 15e eeuw. Uiteindelijk evolueerde de term naar het moderne Engelse "steak".
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Jodenhaas is een heel zacht mals stukje rundvlees uit de voorvoet van het rund, namelijk tussen de schouders. Het heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt niet meer dan 400 gram. Het jodenhaasje heet zo omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen namelijk geen vlees van de achterbout eten.
De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant van de koe bevindt. Het zit tussen de platte bil en de bovenbil. Kenmerkend aan achtermuis is dat het vlees erg mager is. Dit maakt achtermuis dan ook een interessant product om mee te werken.
Een steak is een verzamelnaam voor verschillende soorten rundvlees. Te denken valt aan biefstuk, entrecote, ribeye, ossenhaas, kogelbiefstuk, tournedos, bavette of baksucade.
Kogelbiefstuk in het Engels round steak. Kogelbiefstuk in het Frans bifteck (geslacht: mannelijk) dans la tranche. Kogelbiefstuk in het Spaans redondo (geslacht: mannelijk)
Als dat niet lukt, dan werkt elke goedkope biefstuk van de ronde, lende of chuck . Als je de machine niet hebt, dan werkt het ook om er met een vleeshamer op te slaan.
Longhaas is een spier achter de longen en wordt evenals Bavette gezien als een 'vergeten vleessoort'. Steeds minder, dat wel. In Parijs doet longhaas het al jaren goed in de bistro;'s, maar dan onder de naam Onglet. En terecht, want het vlees is - mits afkomstig van een goed ras - mals, sappig en súpersmaakvol.
Van alle runderrassen heeft de Japanse wagyu een lange geschiedenis van het produceren van geweldige biefstuk. Australische rundvleesproducenten fokken Wagyu-runderen sinds het begin van de jaren 90. De natuurlijke hoge marmering van Wagyu-rundvlees zorgt ervoor dat het stuk vlees consistent van hoge kwaliteit is.
Een steak (100 g) bevat alle essentiële aminozuren
Natuurlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad is gezond. Rundvlees bevat belangrijke B-vitamines zoals vitamine B12 dat zich van nature alleen in dierlijke producten bevindt. Vlees is daarnaast rijk aan mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen.
Meestal rundvlees, maar je kunt ook biefstukken van de meeste dieren snijden .
Ribeye steak : Een ribeye steak is er in zowel boneless als bone-in varianten. Deze steak staat vooral bekend om zijn sappigheid, maar afhankelijk van hoe je hem bakt, kan deze steak ook erg mals zijn.
Het verschil is dat het vlees van de kogelbiefstuk gesneden wordt van de kogel van de bovenbil van het rund, of van de kogel van het spierstuk. Dit vlees wordt kogel genoemd omdat het bij het kogelgewricht zit. Door de minder spieren, is de kogelbiefstuk malser is dan een gewone biefstuk.
Het zeldzaamste biefstuk ter wereld
Japans Wagyu A5+ is het duurste en meest bijzondere vlees op aarde!
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Waarom is Wagyu-vlees zo ongelooflijk duur? Het antwoord ligt in een combinatie van unieke genetica, zorgvuldige fokmethoden, en een lange traditie die allemaal bijdragen aan de uitzonderlijke kwaliteit van dit vlees.